Leht Efim

Efim Leht - meneger în domeniul culturii şi artelor. Sa născut la 10 mai 1930 în oraşul Hmelniţc Ucraina. Tot acolo a studiat la şcoala de meserii (EZO) şi a început activitatea în muncă la o uzină himică.

A mai căpătat o profesie - mecanic de proectarea filmelor şi a muncit la un cinematograf prestigios "Ucraina" oraşului Cernăuţi. Fiind un mare activist-comsomolist a început să lucreze la diferite posturi administrative în domeniul culturii şi artelor. A fost şi administrator la teatrul dramatic din Cernăuţi. În curs de trei ani (1953-1956) a fost secretar al comitetului comsomolist, ca rezultat avansînd în slejbă. El devine administrator-şef la filarmonica de stat din Cernăuţi, iar după ce a fost primit în partid, devine şeful oficiului raional cinematografic.

În anii 1963-1967 Leht deacum e director-adjunct al teatrului de operă şi balet din Cernăuţi. Avînd deacum o experienţă mare în condecere a organelor de cultură se muta cu traiul la Chişinău şi din 1967 pînă în 1975 lucrează director-adjunct al ansamblului de dansuri filarmonici de stat "Joc", organizând turnerile acestui ansamblu după hotare.

În 1975 Leht trece cu lucru ia studioul "Moldova-film", administrează echipele de filmat. Cu Vasile Pascaru el colaborează la filmul "Cetatea", unde foarte mult i-a ajutat experienţa precedentă la construirea decoraţiilor complicate. Acţiunea filmului se petrece pe o insula în marea Adriatică unde fasciştii germani au construit un lagher de concentrare pentru savanţii europieni.

Un alt film "Medeia-80" unde Leht a fost director echipei de filmat e dedicat istoriei semifantastice care, prin subiectul său e legată de epoca antică, descrisă de dramaturgul Eurepide. În această situaţie regizorul-debutant Ardrei Vartic şi conducătorul său artistic Emil Loteanu a avut un sprijin bun din partea directorul filmului Efim Leht.

În 1982 Leht trece la subdeviziunea "Moldinformkino" unde ocupă postul de director-adjunct. Aici pe atunci se edita ziarul "Noutăţile ecranului" în "două limbi cu un tiraj enorm 170 mii de exemplare, materiale publicitare pentru difuzarea filmelor pe teritoriul Moldovei, broşure despre creaţia actorilor, regizorilor şi operatorilor ce activau în cinematografia naţională. Aici au apărut cu un tiraj mare broşure despre creaţia iui M.Volontir, C.Constantinov, D.Darienco, M.Izrailev şi mulţi alţii. Din păcate şi "Moldinformkino" a fost lichidat la sfîrşitu anilor 90 sec.XX.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1637
Populația:
2287 locuitori

Ciocîlteni este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile: Ciocîlteni, Fedoreuca și Clișova Nouă. Localitatea se află la distanța de 22 km de oraşul Orhei şi la 67 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2287 de oameni. Satul Ciocîlteni a fost menționat documentar în anul 1637.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.