07 september 2024, 14:00 Moldovan reality views 956
Se schimbă legea: ”Locatarii blocurilor vor avea contoare individuale la căldură”
07 september 2024, 14:00 Moldovan reality views 956

Se schimbă legea: ”Locatarii blocurilor vor avea contoare individuale la căldură”

Clădirile instituțiilor publice, dar și construcțiile noi vor fi obligatoriu conectate la sistemele centralizate de alimentare cu energie termică (SACET), care vor fi dezvoltate și eficientizate.

O serie de modificări legislative în acest sens au fost aprobate astăzi, în cadrul ședinței Cabinetului de miniștri, avînd ca scop dezvoltarea sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică și a instalațiilor de cogenerare de înaltă eficiență.

Modificările introduse la legea privind energia termică şi cogenerarea prevăd obligația de a conecta/reconecta la SACET clădirile autorităților și instituțiilor publice, astfel fiind demonstrat rolul exemplar al sectorului public în promovarea sistemelor centralizate de alimentare cu energie termică. Un alt element important introdus prin proiectul de lege ține de stabilirea zonelor unitare de alimentare cu energie termică pentru care autoritățile administrației publice locale vor stabili obligativitatea consumatorilor aflați în raza de acoperire a acestora de a se conecta exclusiv la sistemele centralizate de alimentare cu energie termică, iar deconectarea acestora în raza acestor zone urmează a fi interzisă, cu excepția cazului în care acoperirea integrală a consumului de energie termică va fi asigurată din surse regenerabile.

Totodată, proiectul legii prevede obligația de a conecta la SACET-uri, în cazul existenței posibilităților tehnice, clădirile noi construite precum și cele supuse renovărilor majore cu susținerea financiară a Fondului de eficiență energetică în sectorul rezidențial. O altă modificare introdusă se referă la posibilitatea unităților termoenergetice de a investi în reconstrucția sistemelor interne de distribuție a căldurii în blocuri pentru modernizarea şi eficientizarea acestora, prin înlocuirea sistemelor sovietice verticale, pe sisteme de distribuție orizontale.

De asemenea, întreprinderile energetice vor putea dota cu contoare individuale fiecăre apartament.

“Locatarii blocurilor cu sisteme de distribuție reabilitate, pe orizontală, Puncte Termice Individuale și contoare pe apartament vor putea gestiona individual consumul de agent termic. Pentru ei, noțiunea de “sezon de încălzire” va dispărea”, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov.

Pentru a putea interveni în rețelele interne din bloc, întreprinderile energetice vor trebui să stabilească, împreună cu locatarii, punctul de delimitare a rețelelor. În prezent, acesta se află la peretele blocului, iar de administrarea corectă şi eficientă a rețelelor interne sînt responsabili gestionarii blocurilor locative. Multe instituții de acest tip sînt în stare de faliment, nefiind în stare să asigure nivelul de investiții necesare pentru menținerea rețelelor în stare satisfăcătoare.

De asemenea, proiectul de lege prevede obligația unităților termoenergetice de a valorifica energetic deșeurile și energia regeneranbilă și să stocheze energia, cu includerea acestor acțiuni în planurile de dezvoltare a întreprinderilor în baza analizelor cost-beneficiu. O altă modificare propusă, ține de crearea premiselor necesare în vederea atragerii finanțărilor în domeniul termoenergetic pentru reabilitarea, modernizarea utilajului unității termoenergetice prin încheierea contractelor de performanță energetică cu prestatorii de servicii energetice, în conformitate cu prevederile Legii cu privire la eficiența energetică.

Modificările introduse vor aduce o serie de avantaje, precum economii de energie primară (gaze naturale) din producerea combinată a energiei termice și electrice în valoare de 4,7 milioane m3/an, reducerea tarifelor pentru energie termică pentru consumatorii casnici, restabilirea serviciului de alimentare cu apă caldă menajeră, precum si reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Prin urmare, prin aprobarea modificărilor propuse prin proiectul de lege, se urmărește dezvoltaarea sistemelor centralizate de alimentare cu energie, prin prisma sporirii securități energetice a statului și cu un impact pozitiv asupra consumatorilor și a mediului.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1420
Populația:
2836 locuitori

Selişte este un sat şi comună din raionul Nisporeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile: Selişte și Păruceni. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Nisporeni și la 78 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2836 de oameni. Satul Seliște a fost menționat documentar în anul 1420.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.