07 september 2024, 16:00 Sport views 812
Cristina Vasilianov: la viitoarea Olimpiadă vom avea multe «steluțe»
07 september 2024, 16:00 Sport views 812

Cristina Vasilianov: la viitoarea Olimpiadă vom avea multe «steluțe»

În mai puțin de o lună vor avea loc primele starturi ale Jocurilor Olimpice. Pentru a afla grijile actuale ale Comitetului Național Olimpic și Sportiv (CNOS), Vladimir Sidorenco, comentator sportiv la Agenția «Infotag», a discutat cu Cristina Vasilianov, secretară generală, membră a comitetului executiv al Asociației Comitetelor Olimpice Europene, vicecampioana Europei de scrimă pentru juniori.

«I.»: Doamnă Vasilianov, de cîte ori ați condus delegațiile noastre olimpice?

C.V..: De șase ori. Jocurile de la Paris vor avea numărul 7. Asta fără a ține cont de experiența mea de conducătoare a delegației la Jocurile Europene și Jocurile Olimpice pentru juniori.

«I.»: Prin ce se deosebesc Jocurile de la Paris de cele precedente?

C.V.: Prin faptul, că nivelul mediu al calificărilor actualilor olimpici este mai mare, comparativ cu cel al participanților la forumurile mondiale trecute. Avem o mulțime de „stele”. Mai mult, plus la olimpicii din sporturile noastre tradiționale, sportivii noștri vor fi reprezentați și la tenisul de masă, și sporturile ecvestre.
E de menționat, că raportul bărbați-femei la noi este cam egal. Iar acest factor este foarte grăitor, dat fiind că la viitoarele Jocuri va participa un număr egal de sportivi, și bărbați, și femei. Adică, o egalitate de gen absolută!

 «I.»: Astăzi CNOS este criticat pentru că de dragul economisirii mijloacelor financiare nu dorește să acrediteze la Jocuri un număr mai mare de antrenori pentru performanța de succes a celor cinci luptători ai noștri, care au primit dreptul de a participa la turneul olimpic. E adevărat?

C.V.: Absolut fals! Jocurile Olimpice fiind un spectacol sportiv complex, pregătirile pentru ele încep imediat după ce se stinge flacăra Jocurilor precedente. Plus la componenta sportivă, Jocurile includ un șir întreg de factori: înregistrarea delegației, inclusiv acreditarea, cunoașterea diferitor tipuri de structuri, fie că este vorba de logistică, protocoale, ceremonii, dopaj, medicină, transport, securitate, finanțe. Lista continuă și continuă. Un număr semnificativ de departamente participă la rezolvarea problemelor organizatorice. Acțiunile lor sunt fragmente, care ar trebui să se încadreze în cele din urmă într-un puzzle frumos, numit JOCURI OLIMPICE.

Unde mai pui că, chiar dacă pare trivial, satul olimpic nu este de cauciuc. Locurile acolo fiind strict limitate, procedura de repartizare este șlefuită demult.

Astfel, dacă la starturile olimpice participă 20 de sportivi, cam același număr de acreditări este rezervat pentru personalul auxiliar. Noțiunea de «personal» înseamnă antrenori, administratori, medici, masori…

Federațiile sportive, care susțin că CNOS pune cuiva «bețe în roate», ori nu cunosc regulile, ori nu doresc să înțeleagă nuanțele pregătirii și organizării Jocurilor.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Keywords:

Jocurile Olimpice , sport

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1867
Populația:
1072 locuitori

Ciobanovca este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Din componenţa comunei fac parte localităţile Ciobanovca, Mirnoe, Balmaz și Troiţa Nouă. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Anenii Noi și la 40 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1072 de oameni. Satul Ciobanovca a fost menționat documentar în anul 1867.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.