09 iulie 2024, 16:00 Sport views 807
Cristina Vasilianov: la viitoarea Olimpiadă vom avea multe «steluțe»
09 iulie 2024, 16:00 Sport views 807

Cristina Vasilianov: la viitoarea Olimpiadă vom avea multe «steluțe»

În mai puțin de o lună vor avea loc primele starturi ale Jocurilor Olimpice. Pentru a afla grijile actuale ale Comitetului Național Olimpic și Sportiv (CNOS), Vladimir Sidorenco, comentator sportiv la Agenția «Infotag», a discutat cu Cristina Vasilianov, secretară generală, membră a comitetului executiv al Asociației Comitetelor Olimpice Europene, vicecampioana Europei de scrimă pentru juniori.

«I.»: Doamnă Vasilianov, de cîte ori ați condus delegațiile noastre olimpice?

C.V..: De șase ori. Jocurile de la Paris vor avea numărul 7. Asta fără a ține cont de experiența mea de conducătoare a delegației la Jocurile Europene și Jocurile Olimpice pentru juniori.

«I.»: Prin ce se deosebesc Jocurile de la Paris de cele precedente?

C.V.: Prin faptul, că nivelul mediu al calificărilor actualilor olimpici este mai mare, comparativ cu cel al participanților la forumurile mondiale trecute. Avem o mulțime de „stele”. Mai mult, plus la olimpicii din sporturile noastre tradiționale, sportivii noștri vor fi reprezentați și la tenisul de masă, și sporturile ecvestre.
E de menționat, că raportul bărbați-femei la noi este cam egal. Iar acest factor este foarte grăitor, dat fiind că la viitoarele Jocuri va participa un număr egal de sportivi, și bărbați, și femei. Adică, o egalitate de gen absolută!

 «I.»: Astăzi CNOS este criticat pentru că de dragul economisirii mijloacelor financiare nu dorește să acrediteze la Jocuri un număr mai mare de antrenori pentru performanța de succes a celor cinci luptători ai noștri, care au primit dreptul de a participa la turneul olimpic. E adevărat?

C.V.: Absolut fals! Jocurile Olimpice fiind un spectacol sportiv complex, pregătirile pentru ele încep imediat după ce se stinge flacăra Jocurilor precedente. Plus la componenta sportivă, Jocurile includ un șir întreg de factori: înregistrarea delegației, inclusiv acreditarea, cunoașterea diferitor tipuri de structuri, fie că este vorba de logistică, protocoale, ceremonii, dopaj, medicină, transport, securitate, finanțe. Lista continuă și continuă. Un număr semnificativ de departamente participă la rezolvarea problemelor organizatorice. Acțiunile lor sunt fragmente, care ar trebui să se încadreze în cele din urmă într-un puzzle frumos, numit JOCURI OLIMPICE.

Unde mai pui că, chiar dacă pare trivial, satul olimpic nu este de cauciuc. Locurile acolo fiind strict limitate, procedura de repartizare este șlefuită demult.

Astfel, dacă la starturile olimpice participă 20 de sportivi, cam același număr de acreditări este rezervat pentru personalul auxiliar. Noțiunea de «personal» înseamnă antrenori, administratori, medici, masori…

Federațiile sportive, care susțin că CNOS pune cuiva «bețe în roate», ori nu cunosc regulile, ori nu doresc să înțeleagă nuanțele pregătirii și organizării Jocurilor.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Cuvinte cheie:

Jocurile Olimpice , sport

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1909
Populația:
259 locuitori

Andreevca este un sat din cadrul comunei Chiperceni, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 27 km de oraşul Orhei şi la 75 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 259 de oameni. Satul Andreevca a fost menționat documentar în anul 1909.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.