09 iulie 2024, 15:30 Natura şi turismul views 1041
Clima o ia razna: Ce prognoze fac oamenii de știință despre acest an
09 iulie 2024, 15:30 Natura şi turismul views 1041

Clima o ia razna: Ce prognoze fac oamenii de știință despre acest an

Luna trecută a fost cea mai călduroasă lună iunie înregistrată vreodată, a anunţat luni serviciul UE de monitorizare a schimbărilor climatice.

Continuă astfel o serie de temperaturi excepţionale care, potrivit unor oameni de ştiinţă, fac ca anul 2024 să fie pe cale de a deveni cel mai fierbinte an înregistrat vreodată.

Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice (C3S) al Uniunii Europene a precizat, într-un buletin lunar, că 2024 ar putea depăşi 2023 ca fiind cel mai fierbinte an de la începutul înregistrărilor, după ce schimbările climatice provocate de om şi fenomenul meteorologic natural El Nino au dus la temperaturi la maxime-record în anul de pînă acum, notează Noi.md cu referire la news.ro.

"Acum estimez că există aproximativ 95% şanse ca 2024 să depăşească 2023 şi să fie cel mai călduros an de cînd au început înregistrările temperaturii suprafeţei globale, la mijlocul anilor 1800", a declarat Zeke Hausfather, cercetător ştiinţific la Berkeley Earth.

Fenomenul natural El Nino, care încălzeşte apele de suprafaţă din estul Oceanului Pacific, tinde să crească temperatura medie globală.

Iar emisiile de gaze cu efect de seră rezultate din arderea combustibililor fosili sînt principala cauză a schimbărilor climatice.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

clima , savanti , meteo

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1912
Populația:
769 locuitori

Agronomovca este un sat şi comună din raionul Ungheni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Agronomovca, Zăzulenii Noi și Negurenii Noi. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Ungheni şi la 95 km de Chişinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 769 de oameni. Satul Agronomovca a fost întemeiat în anul 1912.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.