23 ianuarie 2013, 17:06 views 218527

Simbolurile naționale ale Republicii Moldova

Simboluri naţionale sînt simbolurile de stat şi alte însemne care indică identitatea Republicii Moldova ca stat sau ca entitate colectivă. Odată cu debutul epocii moderne şi cu apariţia statelor naţionale, apelul la simboluri cu valoare naţional-identitară  a avut menirea de a coagula corpul cetăţenesc, cultivîndu-i sentimentul de apartenenţă şi fidelitatea faţă de statul în care s-a născut. Acest cuantum de repere naţionale nu lipsește nici din arsenalul politic al Republicii Moldova contemporane. Simbolurile heraldice statale fac parte din identitatea naţională.

Simbolurile naționale ale Republicii Moldova formează o adevărată piramidă, reunind la vîrf cele trei simboluri naţional-statale majore: stema de stat, drapelul de stat şi imnul de stat, avînd pe laturi simbolurile naţionale secundare sau derivate: culorile naţionale, drapelul civil, pavilionul naţional, drapelul de război, pavilionul de război, drapelul de luptă etc., şi la bază simbolurile naţionale complementare: semnele monedei naţionale, abrevierile oficiale ale denumirii statului etc.

Drapelul de Stat al Republicii Moldova – Tricolorul – este simbolul oficial al Republicii Moldova. El simbolizează trecutul, prezentul şi viitorul statului moldovenesc, reflectă principiile lui democratice, tradiţia istorică a poporului moldovenesc, egalitatea în drepturi, prietenia şi solidaritatea tuturor cetăţenilor republicii.

Pentru toate popoarele, stema tării - semnul heraldic suprem - are o importanță deosebită. Imaginile care o compun evocă istoria țării, prin intermediul ei tradiția rămîne veșnic vie, iar semnificația ei trezește sentimentul național. Imnul de stat este un simbol al unității naționale de stat, un simbol al suveranităţii şi independenţei Republicii Moldova. Moneda națională este o adevărată instituție, dar, cel mai important, este un semn al emancipării naționale. Dreptul de a bate moneda a fost dintotdeauna privilegiul statelor independente.

Astfel simbolurile naționale vin să constituie identitatea națională a moldovenilor, o afirmă și o treansmit generațiilor viitoare.

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1628
Populația:
898 locuitori

Lencăuţi este un sat şi comună din raionul Ocniţa. Din componenţa comunei fac parte localităţile Lencăuți și Verejeni. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Ocnița și la 221 km de Chișinău. La recensământul din anul 2004, populaţia satului constituia 898 de oameni. Satul Lencăuți a fost atestat documentar în anul 1628.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.