Nufărul alb
Prima ediţie a Festivalului Folcloric „Nufărul alb” a avut loc în anul 1989 în oraşul Cahul. Conform tradiţiei festivalul are loc de două ori pe an. Preşedinte al festivalului este Dmitrii Retingher.
Programul festivalului include parada colectivelor naţionale, concerte ale ansamblurilor de muzică populară şi ale soliştilor, expoziţii şi iarmaroace ale meşterilor populari.
Printre participanţii primului Festival s-au numărat colective din diferite raioane ale Moldovei, ansambluri de cîntece şi dansuri populare, dar şi meşteri populari, care practică meşteşuguri tradiţionale pentru Moldova.
În anul 1993 festivalul „Nufărul alb” a fost primit în Federaţia internaţională a festivalurilor folclorice. Astfel la festival acum participă artişti din alte state: Albania, Rusia, Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia, Slovenia, Israel, Ucraina, România, Grecia, Turcia ş.a.
Festivalul e diferit în fiecare an, dar cel mai important lucru, care vorbeşte în favoarea organizării sale este ţelul cu care se organizează: popularizarea artei folclorice, realizărilor colectivelor şi a interpreţilor, care reprezintă arta populară a ţărilor sale.
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1586
- Populația:
- 1302 locuitori
Dărcăuţi este un sat şi comună din raionul Soroca. Din componenţa comunei fac parte localităţile: Mălcăuţi, Dărcăuţi și Dărcăuţii Noi. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Soroca și la 182 km de Chișinău. La recensământul din anul 2004, populaţia satului constituia 1302 oameni. Satul Darcăuți a fost menționat documentar în anul 1586.