25 october 2010, 17:43 views 263146

Muzica uşoară

  

Muzica ușoară este genul de artă muzicală de divertisment destinat unui public foarte larg. Acest gen de muzică a atins cel mai înalt nivel de dezvoltare în secolul al XX-lea. Genul respectiv de muzică include muzica modernă de dans, diverse cîntece, piese pentru orchestre de estradă şi ansambluri vocal-instrumentale.

Trăsăturile specifice ale muzicii ușoare sînt simplitatea, melodicitatea, accentul pe vocal şi ritm cu puţină atenţie faţă de partea instrumentală. Forma principală şi practic unica în muzica ușoară este cîntecul. Textele cîntecelor, de obicei, sînt dedicate sentimentelor şi trăirilor personale.

Datorită faptului că este adresată unui public foarte larg şi mai ales popularităţii sale, muzica de ușoară are un rol important în educaţia estetică a generaţiei tinere.

Fiecare regiune a lumii are specificul său în ceea ce priveşte combinarea ritmurilor muzicii ușoare cu muzica naţională. Muzica ușoară din Moldova este strîns legată de melodiile populare din folclor.

Muzica ușoară a atins nivelul cel mai înalt de dezvoltare în anii 60 ai secolului al XX-lea. În primul rînd, este vorba despre activitatea formației Noroc (mai tîrziu „Contemporanul”). Colectivul a fost fondat în cadrul Filarmonicii Naţionale din oraşul Chișinău în 1967 de către Mihai Dolgan, muzician şi compozitor talentat. Piesele acestei formaţii au devenit cunoscute nu numai în Moldova. Cîţiva ani buni cîntecele acestei trupe se numărau printre cele mai populare printre cele 240 de milioane de locuitori ai URSS. Grupul are o mulţime de admiratori şi astăzi, care încearcă să găsească înregistrările rare, să afle cît mai multe despre formaţia „Noroc”. Căci acea muzica a fost creată prin îmbinarea talentului, gustului estetic, studiilor sale, dar ţi tradiţiilor muzicale populare. Ea aducea faimă estradei moldoveneşti, iar melodiile au rămas în memoria multor oameni. Cu toate că formaţia a trecut prin desfiinţare, atitudine negativă din partea autorităţilor, cîteva redenumiri şi schimbări ale componenţei formaţiei, ansamblul continuă să ne bucure cu creaţia sa. Formația vocal-instrumentală „Noroc” a lăsat o fonotecă modestă ca volum, însă de o calitate excelentă. Trebuie să amintim printre formaţiile artistice ale anilor '70 şi '80 ale secolului al XX-lea „Sonor”, „Orizont”, „Play”, formaţia lui Ion Аldea-Teodorovici, care scriau şi interpretau o muzică superbă de nivel mondial, dar şi interpreţii care evoluau solo  S. Rotaru, N. Cepraga, M. Codreanu, A. Lazariuc, O. Ciolacu, N. Crulicovschi, V. Cojocaru, I. Suruceanu, Şt. Petrache, Iu. Sadovnic, G. Ţopa ş.a.  Trebuie să menţionăm neapărat şi compozitorii moldoveni, care în toţi aceşti ani au compus muzică frumoasă şi de calitate pentru cîntăreţii de estradă – Е. Doga, B. Polin, А. Chiriac, Т. Chiriac, V. Gorgos, I. Аldea-Teodorovici, P. Teodorovici, I. Enachi, C. Rusnac, I. Raiburg, D. Radu, М. Oţel şi mulţi alţii.

Muzica ușoară contemporană este show-business în primul rînd cu popularitatea foarte mare a formațiilor şi interpreţilor.

Nu putem să nu menţionăm formaţia O-Zone, cunoscută în întreaga lume. Marşul lor triumfal prin hit-paradele europene a început în anul 1999, cînd a apărut albumul lor de debut „Dar, Unde Eşti...”− este primul album din istoria muzicii ușoare moldoveneşti, care a dăruit ţării noastre 8 șlagăre din cele 11 cîntece care sînt în album. După succesul din Moldova, muzicienii (în 2002) au pornit să cucerească publicul românesc. Au reuşit să obţină un contract cu o casă de discuri şi pe piaţa românească a apărut un nou album − „Number 1”. Compoziţia principală a acestui album fiind cîntecul „Numai tu”, care curînd a devenit șlagăr. Dar succesul adevărat a venit  doar în toamna-iarna anului 2002, după ce a apărut compoziţia „Despre tine”. Cîntecele formației „O-Zone” au devenit şi mai populare datorită  radioului şi televiziunii, iar numărul admiratorilor lor a crescut fulgerător pînă la zeci de mii. Punctul culminant al acestui succes a fost plasarea pe primă poziţie într-un clasament atît de prestigios precum „Romanian Top 100 Singles Chart”. Entuziasmat de acest succes, formația lansează încă un single − „V.I.P”. Albumul „Number 1” a devenit cel mai vîndut album din România de la începutul anului 2003. În octombrie 2008 singl-ul Rihanna & T. I. „Live Your Life”, care conţine un sample din megahit-ul „Dragostea din tei” a ocupat  un loc de frunte în prestigioasa hit-paradă din întreaga lume − Billboard Hot 100.

În Moldova se organizează frecvent festivaluri şi concursuri, care scot în valoare persoanele talentate şi le oferă posibilitatea să-şi manifeste talentul şi să se afirme în industria muzicii uşoare moderne. Printre cele mai populare pot fi numite concursul „Steaua Chişinăului”, festivalul „Faces of Friends” din Cahul, festivalul „Vocile de aur”, („Steaua Elatului”), festivalul-concurs musical „Moldova − patria mea”, în mod special trebuie să menţionăm festivalul-concurs internaţional al tinerilor interpreţi „Cîntecele lumii”. Alături de diferite evenimente muzicale din ţară, începînd cu anul 2005, interpreţii din Moldova reprezintă ţara la concursul european de prestigiu „Eurovision” şi participă activ la multe alte festivaluri internaţionale. Printre cele mai prestigioase, trebuie să menţionăm Premiul Mare obţinut la festivalul „Новая волна – 2003” de la Iurmala obţinut de către Nelly Ciobanu şi Premiul Mare de la acelaşi festival obţinut de Natalia Gordienco.

Pe pagina Muzică a proiectului www.moldovenii.md planificăm organizarea festivalului tinerilor interpreţi de muzică contemporană, informaţii referitor la termenii şi condiţiile de participare vă vom anunţa suplimentar. Propunem atenției Dvs. o colecție de cîntece de muzică ușoară, interpretate de soliști și formații renumite.

Celebrity

  • | Variety music

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1428
Populația:
2020 locuitori

Buşila este un sat şi comună din raionul Ungheni. Buşila este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Ungheni și la 104 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2020 de oameni. Satul Bușila a fost menționat documentar în anul 1428.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.