22 november 2013, 10:16 views 22532

8 Martie

În fiecare an, la 8 martie, în întreaga lume se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Femeii. La început, Ziua Femeii era denumită Ziua Internaţională a Femeii Muncitoare, care celebra drepturile obţinute de femei pe plan politic, social şi economic, inclusiv dreptul de vot.

Ziua Internaţională a Femeii a fost recunoscută oficial mult mai tîrziu, în 1975, de către Naţiunile Unite şi a fost adoptată, începînd cu această dată ca sărbătoare de multe ţări. Ziua Femeii este sărbătorită în mai multe ţări din lume, însă în ţările occidentale ziua de 8 martie nu este văzută la fel ca în ţara noastră. În Occident este o celebrare a luptei femeilor pentru drepturile lor.

Cu timpul sărbătoarea şi-a pierdut din semnificaţiile reale, transformîndu-se într-o ocazie pentru bărbaţi de a le arăta iubirea faţă de femeile speciale din jurul lor.

Ziua Internaţională a Femeii a fost inclusa in sărbătorile culturale din numeroase ţări. Ziua de 8 martie este văzută în multe ţări şi drept prima sărbătoare a primăverii.

În prezent 8 Martie este un prilej de bucurie şi răsfăţ pentru toate femeile, care primesc flori şi diferite cadouri. Ziua de 8 Martie este ziua feminității, a frumuseții, a dragostei, ziua în care femeia este în centrul atenției, este sărbătorita de copii, de soți, de prieteni. Femeia, ființa delicată, sensibilă este cea care dă viață și poate de aceea, în momentele grele, se dovedește mai tare decît bărbatul, iar în viața de zi cu zi, nu are voie să obosească nici la serviciu, nici ca mamă, nici ca soție.

În R. Moldova 8 Martie este declarată oficial zi de odihnă.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitalei exită în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1897
Populația:
9325 mii locuitori
Logo

Ocniţa este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Ocniţa. Amplasat  pe malul drept al rîului Nistru, la hotar cu Ucraina, oraşul se află la o distanţă de 230 km de Chișinău. Ocniţa este cel mai nordic punct feroviar din Republica Moldova. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 9325 locuitori. Apariţia Ocniţei este legată de construcţia, la sfîrşitul secolului XIX, a căii ferate Bălţi-Cernăuţi. Localitatea Ocniţa, care a stat la originile oraşului de azi, a apărut pe lîngă staţia Ocniţa în anul 1897.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.