8 Martie
În fiecare an, la 8 martie, în întreaga lume se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Femeii. La început, Ziua Femeii era denumită Ziua Internaţională a Femeii Muncitoare, care celebra drepturile obţinute de femei pe plan politic, social şi economic, inclusiv dreptul de vot.
Ziua Internaţională a Femeii a fost recunoscută oficial mult mai tîrziu, în 1975, de către Naţiunile Unite şi a fost adoptată, începînd cu această dată ca sărbătoare de multe ţări. Ziua Femeii este sărbătorită în mai multe ţări din lume, însă în ţările occidentale ziua de 8 martie nu este văzută la fel ca în ţara noastră. În Occident este o celebrare a luptei femeilor pentru drepturile lor.
Cu timpul sărbătoarea şi-a pierdut din semnificaţiile reale, transformîndu-se într-o ocazie pentru bărbaţi de a le arăta iubirea faţă de femeile speciale din jurul lor.
Ziua Internaţională a Femeii a fost inclusa in sărbătorile culturale din numeroase ţări. Ziua de 8 martie este văzută în multe ţări şi drept prima sărbătoare a primăverii.
În prezent 8 Martie este un prilej de bucurie şi răsfăţ pentru toate femeile, care primesc flori şi diferite cadouri. Ziua de 8 Martie este ziua feminității, a frumuseții, a dragostei, ziua în care femeia este în centrul atenției, este sărbătorita de copii, de soți, de prieteni. Femeia, ființa delicată, sensibilă este cea care dă viață și poate de aceea, în momentele grele, se dovedește mai tare decît bărbatul, iar în viața de zi cu zi, nu are voie să obosească nici la serviciu, nici ca mamă, nici ca soție.
În R. Moldova 8 Martie este declarată oficial zi de odihnă.
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1670
- Populația:
- 2010 locuitori
Hincăuţi este un sat și comună din raionul Edineț. În componența comunei Hincăuți intră satele Hincăuți, Clișcăuți și Poiana. Satul Hincăuți se află la o distanță de 18 km de orașul Edineț și la 224 km de Chișinău. La 01.01.2008 populaţia comunei constituia 2010 persoane. Prima atestare documentară a satului Hincăuți din ținutul Hotin datează din 20 decembrie 1670.