Sărbători naţionale
Sărbătorile, zilele comemorative se stabilesc în scopul perpetuării tradiţiilor seculare, respectării obiceiurilor populare, luînd în consideraţie rolul lor în formarea unei moralităţi înalte şi îmbogăţirii vieţii spirituale a cetăţenilor Republicii Moldova. Zilele de sărbătoare se marchează pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Statul garantează condiţii pentru continuitatea tradiţiilor populare, susţine iniţiativele cetăţenilor, autorităţilor şi instituţiilor publice, organizaţiilor comerciale şi necomerciale în domeniul organizării şi desfăşurării sărbătorilor şi altor evenimente importante.
Sărbătorile naționale ale Republicii Moldova au luat naștere după proclamarea independenței țării noastre, la 27 august 1991. Ele reflectă calea parcursă de poporul moldovenesc în lupta lui pentru independența, suveranitatea și integritatea statului. O parte dintre sărbătorile naționale, ca Ziua Independenței și sărbătoarea „Limba Noastră” sînt declarate zile de odihnă.
În zilele de sărbătoare se arborează Drapelul de Stat al Republicii Moldova conform legii. Desfăşurarea acţiunilor solemne oficiale, paradei militare, saluturilor de artilerie şi focurilor de artificii cu ocazia zilelor de sărbătoare se efectuează în conformitate cu legislaţia în vigoare.
Oaspetii Moldovei în timpul sărbătorilor pot participa la o suită întreagă de evenimente culturale: concerte, reprezentații teatrale, diverse expoziții (de artă, de carte, obiecte artizanale, creații ale copiilor), parade şi manifestări de masa de Ziua Independenţei sau sărbătoarea „Limba Noastră”. În timpul acestor evenimente pot fi cunoscute mai îndeaproape folclorul, tradiţiile moldoveneşti, piesele de artizanat, costumele tradiţionale, etc. Sărbătorile naționale ale R. Moldova sînt un permanent izvor de bunăvoinţă, căldura şi ospitalitate.
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1807
- Populația:
- 660 locuitori
Frumoasa este un sat şi comună din raionul Călăraşi. Frumoasa este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Frumoasa este situat în centrul Moldovei. Satul se află la o distanță de 14 km de orașul Călăraşi și la 55 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 660 de oameni. Satul a fost atestat documentar în anul 1807.