|
Mai mulți oameni de știință din Moldova au fost premiați
Ziua Internațională a Științei a fost marcată printr-un șir de evenimente, organizate de Academia de Științe a Moldovei (AȘM).
Lansarea deceniului internațional al științei pentru pace și dezvoltare și Festivalul cercetării și inovării, expozițiile și dezbaterile despre rolul științei au culminat cu acordarea premiilor celor mai valoroși savanți.
„Am colaborat cu cercetătorii de la institutele de cercetare și universități din Republica Moldova, care au etalat rezultatele din anii 2023-2024. Avem o conlucrare între domenii, între cercetători, între instituții”, a menționat secretara științifică la AȘM, Liliana Condraticova.
„Avem o dronă care a fost asamblată în laboratorul nostru de la USM. Laboratorul se numește „Educație pentru drone”. Este unicul laborator de formare a formatorilor din Republica Moldova”, spune doctorul conferențiar la USM, Veaceslav Sprînceană, notează Noi.md cu referire la radiomoldova.
Realizările în diferite domenii ale științei au fost apreciate cu premii. Colectivul de autori ai volumului „Destine de lingviști” a fost onorat cu premiul „Eugeniu Coșeriu”.
Aurelian Dănilă s-a învrednicit de premiul „Maria Bieșu”. "Lucrarea pe care am făcut-o în domeniul meu, în diplomație, este, de fapt, o trecere în revistă a începuturilor diplomației moldovenești".
Aurel Zanoci a fost onorat cu premiul „Alexandru Boldur”. „Am muncit mai mulți ani la acest proiect despre vestigiile arheologice din epoca fierului în regiunea Nistrului mijlociu”.
Source:
- Грандиозный концерт, посвященный великому композитору Иону Алдя-Теодоровичу ©
- Майя Санду отреагировала на гибель раввина, гражданина Молдовы, проживавшего в ОАЭ
- В какие сроки в Румынии надеются присоединиться к Шенгену
- Голосование диаспоры: запретить или отрегулировать?
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1436
- Populația:
- 7430 locuitori
Peresecina este un sat şi comună din raionul Orhei. Peresecina este unicul sat din comuna cu acelaşi nume amplasat intr-o regiune colinară şi de şes, pe rîul Ichel, de-a lungul şoselei dintre Orhei şi Chișinău. Distanţa pînă la Chișinău este de 28 km, până la Orhei 18 km. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 7430 de oameni. Prima atestate documentară a satului datează din 4 mai 1436.
Comments
(0)