Peresecina, district Orhei
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1436
- Populația:
- 7430 locuitori
Peresecina este un sat şi comună din raionul Orhei. Satul are o suprafaţă de circa 3.78 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 9.43 km. Peresecina este unicul sat din comuna cu acelaşi nume amplasat intr-o regiune colinară şi de şes, pe rîul Ichel, de-a lungul şoselei dintre Orhei şi Chișinău. Distanţa pînă la Chișinău este de 28 km, până la Orhei 18 km.
Contents
[top]Populația
Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 7430 de oameni, dintre care 49.26% - bărbaţi și 50.74% - femei. Structura etnică a populaţiei în cadrul satului este următoarea: 98.61% - moldoveni, 0.48% - ucraineni, 0.69% - ruşi, 0.03% - găgăuzi, 0.04% - bulgari, 0.01% - evrei, 0.09% - ţigani, 0.04% - alte etnii.
[top]Istoria localitații
Peresecina este un sat moldovenesc de răzeşi, aşezat în zona centrală a Moldovei. Prima atestate documentară a satului datează din 4 mai 1436, cînd Voievozii Moldovei Ilie şi Ştefan dăruiau boierului Duma Uranie şi fratelui său Petrică, locul pustiu peste râul Ichel, pentru a fonda satul Peresecina. Pînă atunci aici era un loc viran, numit Poroseci, cuvînt ce înseamnă povîrnişuri şi adîncituri formate după alunecarea terenurilor. De la vechea denumire vine şi toponimul actual Peresecina.
[top]Economia locală
In perioada sovietică în localitate a fost organizat sovhozul-fabrică Peresecina, specializat în viticultură şi vinificaţie. După 1991, odată cu trecerea la economia de piaţă, economia satului a cunoscut transformări esenţiale. În domeniul agriculturii şi prelucrării materiei prime în sat funcţionează:
[top]Educație, Cultură, Sănătate
În prezent în sat funcţionează Liceul Teoretic „Al. Donici”, având un efectiv didactic de 71 profesori; Şcoala sportivă , Şcoala de muzică Orhei, Filiala Peresecina, Grădiniţa nr. 2; Grădiniţa nr.3; Căminul cultural cu 240 locuri; Biblioteca publică – 12781 exemplare de carte.
[top]Monumente istorice
Biserica din Peresecina cu hramul „Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil”, a fost ridicată în anul 1846 în jurul bisericii vechi din lemn, care nu se ştie cînd şi de cine a fost ctitorită, cu suportul surselor financiare acumulate de la săteni şi a fost sfinţită la data de 8 noiembrie a aceluiaşi an.
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1722
- Populația:
- 1342 locuitori
Butuceni este un sat şi comună din din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Butuceni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Rîbnița și la 85 km de Chișinău. Populaţia satului Butuceni alcătuia 1342 de oameni în anul 2001. Satul Butuceni a fost menționat documentar în anul 1722.
Comments
(0)Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.