Sfînta Maria Mică, tradiții, superstiții și obiceiuri
Sfînta Maria Mică (sau Nașterea Maicii Domnului) se sărbătorește în fiecare an pe 21 septembrie, fiind una dintre cele mai mari sărbători ale religiei Ortodoxe cu multe tradiții, obiceiuri și superstiții.
Sfînta Maria Mică este prima sărbătoare din cursul anului bisericesc, care a început la 14 septembrie, şi totodată cea mai mare sărbătoare a toamnei. De Nașterea Maicii Domnului credincioşii merg la biserică, pentru a asculta slujba şi pentru a se închina la icoana Maicii Domnului.
Fecioara Maria s-a născut în familia sfinţilor şi drepţilor Ioachim şi Ana. Aceştia, deşi înaintaţi în vîrstă, s-au rugat cu tărie pentru a avea un prunc.
Tradiţia spune că Îngerul Gavriil i-a vestit că ruga lor a fost ascultată şi că Dumnezeu le va da cel mai de preţ dar, un prunc, ales al Domnului, pe care au botezat-o Maria.
Tradiţii, superstiții şi obiceiuri
De Naşterea Maicii Domnului, bărbaţii nu meșteresc și nu fac treaba în gospodărie, iar femeile nu cos şi nu spală rufe. Se spune că femeile care își doresc un copil trebuie să se roage la Maica Domnului pentru că vor fi ascultate și Dumnezeu le va da un copil așa cum le-a dat lui Ioachim și Ana.
Sărbătoarea Sfînta Maria Mică reprezintă granița dintre vara şi toamnă, momentul în care se dă startul lucrărilor agricole de toamnă şi momentul în care noul anotimp se instalează.
Nașterea Maicii Domnului este ziua în care unele păsări îşi pregătesc călătoria spre ţările calde, iar gazele şi reptilele se retrag în pămînt.
Plantele nu mai sunt bune de leac şi îşi pierd puterile tămăduitoare. Vremea începe să se strice, devenind capricioasă şi mai răcoroasă. Începe culesul viilor, al unor fructe, bătutul nucilor, recoltarea ogoarelor, semănatul cerealelor de toamnă.
De Sfînta Maria Mică nu este voie să aprinzi focul. Cei care mănîncă gătit la foc în aceste zile pot atrage asupra lor boli care îi pocesc.
Se aprinde candela în dreptul icoanei Maicii Domnului şi se lasă să ardă pe tot parcursul sărbătorii.
Potrivit tradiţiei, de Nașterea Maicii Domnului se fac pelerinaje la mănăstiri şi se duc la biserică fructe, pîine şi lumînări, pentru a fi sfinţite.
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1830
- Populația:
- 660 locuitori
Burghelea este un sat din cadrul comunei Işcălău, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Fălești și la 132 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 660 de oameni. Satul Burghelea a fost menționat documentar în anul 1830.