16 november 2010, 12:56 views 53316
Materiale din compartiment: Photo gallery |

Actorii filmului moldovenesc

   I. Şevciuc şi M. Volontir în film "Bărbaţii însuresc devreme", 1974

Această secţiune a site-ului, după părerea noastră, va prezenta un interes deosebit pentru vizitatori, deoarece, după cum a arătat practica cinematografiei artistice şi a mai multor cercetări sociologice, spectatorul alege pentru vizionare filmul orientîndu-se după starurile, care s-au produs în acest film. Aşa s-a întîmplat întotdeauna în toate cinematografiile lumii, începînd cu ziua apariţiei acestei arte. Cum s-a format grupul actoricesc de bază al cinematografiei moldoveneşti? Unde îşi găseau regizorii actori pentru filmele sale? Care erau sursele? Aceasta temă este cercetată mai detailat în articolul ştiinţific: „Postighaia zakonî kinotvorchestva” („Постигая законы кинотворчества”), „Legile creaţiei cinematografice - în profunzime”, „Moldavskie actiorî na ecrane” („Молдавские актеры на экране”), publicat în culegerea „Kinoiscusstvo Moldavii: istoria, teoria, practica”, „Киноискусство Молдавии: история, теория, практика” („Arta cinematografică moldovenească: istorie, teorie, practică” Chișinău, „Ştiinţă” 1981, pp. 3-14).

Ca şi în toate cinematografiile lumii, sursa principală pentru filmele moldoveneşti au fost actorii de teatru, care se adaptau treptat la condiţiile noii arte, în care nu era nevoie să-ţi exprimi emoţiile tare, ca să te audă şi să te înţeleagă publicul care stă în rîndul 34 din sala de spectacol. În cinema există pentru acest scop prim-planul şi microfonul, la care poţi vorbi şi în şoaptă.

În următorii ani instituţiile teatrale superioare de învăţămînt au început să pregătească actori pentru cinema şi chiar pentru televiziune, fără să fie nevoie apoi să mai fie învăţaţi care sînt regulile pe platoul de filmare, căci profesori erau actorii cu experienţă de lucru deja în cinematografie.

Altă sursă de actori pentru cinema reprezintă aşa-numitele „modele” – actori care nu sînt profesionişti, însă care au talent să joace în filme şi chiar oameni simpli, care au exteriorul potrivit pentru un rol sau altul. Astfel, rolul lui V. I. Lenin pentru prima oară a fost interpretat în cinema în filmul lui S. Eisenstein „Octombrie” de către muncitorul Nicandrov, care semăna foarte mult cu conducătorul proletariatului mondial. În toate filmele sale clasicul cinematografiei mondiale S. Eisenstein, inclusiv şi în faimosul „Crucişătorul Potiomkin” filma actori neprofesionişti. Aceasta metodă era folosită şi de clasicii neorealismului italian. Spre exemplu, în filmul regizorului De Sica „Hoţi de biciclete” rolul principal a fost interpretat de un simplu şomer. Cu timpul, aceasta practica a fost depăşită, însă şi astăzi neprofesioniştii se mai filmează în pelicule artistice. Mai mulţi dintre ei au devenit cu timpul profesionişti adevăraţi. Astfel de exemple avem şi în filmul moldovenesc – Svetlana Toma şi Maria Sagaidac. Svetlana Toma după primul său film cu E. Loteanu a absolvit, totuşi, Facultatea de actorie de la Institutul de Arte de la Chișinău, iar Maria Sagaidac mai continua să conlucreze cu Loteanu şi alţi regizori fără a avea studii de specialitate. Este matematician de profesie şi continuă să activeze în calitate de docent la Universitatea de Stat de la Chișinău. Actorii au venit în cinematografia moldovenească de cele mai multe ori de la Teatrul muzical-dramatic, de la teatrul „Luceafărul”, de la Teatrul dramatic din Bălţi „V. Alecsandri”, de la teatrul „A. P. Cehov”, precum şi după absolvirea VGIK-ului şi altor instituţii teatrale de învăţămînt.

Aproape jumătate din actorii moldoveni, care au evoluat în filmele studioului „Moldova-film” sunt membri ai Uniunii Cineaştilor din Moldova. La filmările peliculelor moldoveneşti au participat mai mulţi actori din alte republici şi ţări, iar actorii moldoveni, la rîndul lor s-au filmat la alte studiouri.

Celebrity

  • Actors | Actors
  • | Actors

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1893
Populația:
136 locuitori

Gherșunovca este un sat din cadrul comunei Vărăncău din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Rîbnița și la 113 km de Chișinău. Populaţia satului Gherșunovca alcătuia 136 de oameni în anul 2004. Satul Gherșunovca a fost menționat documentar în anul 1893.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.