Materiale din compartiment: Photo gallery |

Nevedomschi Leonid

Leonid Nevedomschi – actor de teatru și cinema.

Născut la 13 octombrie 1939 în or. Vitebsk, Belarus, în familia medicilor Vitalie și Maria Nevedomschi. În anul 1967 a absolvit Institutul de Stat pentru Teatru, Muzică și Cinema din Leningrad și a fost repartizat în trupa Teatrului Mare Academic de Dramă „Maxim Gorki" din Leningrad, unde activează pîna în prezent. L. Nevedomschi însă își începe cariera actoricească înainte de a-și face studiile în domeniu. La vîrsta de 17 ani el a fost primit în trupa Teatrului pentru Tineret din Sverdlovsk, unde a fost invitat de către regizorul Vladimir Motîli, care a devenit regizor de cinema celebru în URSS (să amintim aici măcar de renumitul lui film „Soarele alb al deșertului"). După ce e activat la teatrul din or. Sverdlovsk, a mai lucrat un timp pe scenele teatrelor din Novgorod și Murmansk. În afară de activitatea de la Teatrul Mare Academic de Dramă din Leningrad, care a fost redenumit în cinstea lui „G. Tovstonogov", el participă la spectacolele „Antreprizei ruse Andrei Mironov". În calitate de cîntăreț înregistrează albumul „Prietenul drag", interpretînd cîntecele lui Leonid Utiosov.

Nevedomschi a debutat în cinematografie în filmul moldovenesc „Gustul pîinii", în regia lui Valeriu Gagiu și Vadim Lîsenco, unde a interpretat rolul unuia dintre cei trei prieteni combatanți de război − Ștefan Cibotaru, împușcat mortal de bandiți într-un sat moldovenesc, deja după război. Acest film oglindește destul de veridic situația satului moldovenesc postbelic, unde încă mai erau înregistrate cazuri de banditism împotriva reprezentanților noii puteri. După un an de proiecții pe ecranele țării, chiar dacă filmul se bucura de succes la spectatori și primise o apreciere înaltă de la ziarul „Pravda", dar și de la Uniunea Cineaștilor din URSS, filmul a fost retras de pe ecranele Moldovei la ordinul primului secretar al CC al PCPM I. Bodiul și timp 20 de ani s-a prăfuit pe polițele depozitelor cinematografice. A fost readus pe ecranele Moldovei doar la începutul anilor 90, deși în alte republici ale USSR pelicula a fost demonstrată permanent, fără interdicții. Conform hotărîrii CC al PCRM din Moldova autorii filmului V. Gagiu și V. Lîsenco au fost învinuiți de prezentarea dubioasă, greșită, neadecvată a situației din satele Moldovei postbelice și susținerea tendințelor naționaliste. Ba chiar autorilor le-a fost retras Premiul „Boris Glavan" al Comsomolului din Moldova pentru acest film.

Într-un alt film moldovenesc, regizat de Vasile Pascaru „Viforul roșu", după scenariul lui G. Malarciuc, Nevedomschi interpretează rolul comisarului frontului roman Grigore Roșal, care a fost ucis de forțele contrarevoluționare la Iași. În cea de-a treia peliculă moldovenească „Răsai soare", regizată tot de V. Pascaru, Nevedomschi interpretează rolul unui erou de război − Ștefan Bașarin, soarta căruia încearcă să o afle pionerii din detașamentele „Cercetașilor roșii".

În total, Nevedomschi s-a produs în 75 filme ale diferitor studiouri din fosta URSS, jucînd diverse roluri: Sașca Holstov – „Milioanele lui Privalov", Timofei Sergușin − „Cetatea veche", maiorul Danilov – „După datele miliției criminale", Leonid Brejnev – «Kooperativ politbiuro ili Budet dolgim proșcianie» (Cooperativa „Biroul politic" sau Despărțirea va fi prea lungă) ș.a.

Titluri și premii:

- Artist Emerit al Federației Ruse, 1983,

- Artist al Poporului din Federația Rusă, 1994,

- Medalia „A. Pușkin", 2004,

- Laureat al Premiului „Nicolai Simonov",

- Ordinul „Pentru merite în fața Patriei", de gradul II, pentru contribuția sa substanțială la dezvoltarea artei teatrale ruse și mulți ani de activitate fructuoasă, 2009,

- Diploma de onoare a președintelui Federației Ruse 2015 „Pentru contribuția deosebită la dezvoltarea culturii, educației, științei, formarea specialiștilor calificați și anilor de activitate prodigioasă",

- Laureat al Premiului Mare Teatral de la Sankt-Petersburg „Zolotoi Sofit" pentru rolul lui Zahar din spectacolul „Oblomov".

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1497
Populația:
1375 locuitori

Frăsineşti este un sat din cadrul comunei Măcăreşti, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 36 km de orașul Ungheni și la 100 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1375 de oameni. Satul Frăsinești a fost menționat documentar în anul 1497 cu denumirea Frățienești.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.