Cazimirova Ecaterina

Cazimirova Ecaterina – actriţă de teatru şi film.

Născută la 8 decembrie 1921 în satul Doibani, raionul Dubăsari, Moldova. A absolvit Şcoala Teatrală din Odesa (1939) şi practic toată viaţa a activat pe scena Teatrului Muzical-dramatic de Stat, mai întîi la Tiraspol, iar apoi la Chişinău.

Debutează în rolul lui Belesova din piesa „Miresele bogate” de A. Ostrovski. Ca apoi să urmeze rolurile Sanei din „Urmaşii” de Iu. Iancovski (1940), Cherubino „Nunta lui Figaro” de P. Bomarche (1941) ş. a. În timpul celui de-al II Război Mondial este membră a ansamblului moldovenesc de cîntece şi dansuri „Doina”, iar după 1943 revine în trupa teatrului, ca să joace timp de patru decenii roluri memorabile.

Printre cele mai bune roluri jucate în teatru se numără: Floricica din piesa „Haiducii” de I. Rom-Lebedev, Beatrice din „Slugă la doi stăpîni” de C. Goldoni, Sînziana ‒ „Sînziana şi Pepelea” de V. Alecsandri, Iulia ‒ „Ovidiu” de V. Alecsandri, Gonerilia ‒ „Regele Lir” de W. Shakespeare, baroana Ştrali ‒ „Mascarada” de Iu. Lermontov, Nila Snejco ‒ „Toboşara” de A. Salînski, Predslava din piesa „Tigrul şi Hiena” de S. Petőfi, Ana Andreevna ‒ „Revizorul” N. Gogol, Pavla Balzaminova ‒ „Căsătoria lui Balzaminov de A. Ostrovski, Nătăliţa ‒ „Cîntecul Lăpuşniţei” de R. Portnoi, Peliniţa ‒ „Roata Vremii” de A. Lupan, Margareta Aurelievna ‒ „Cîntec de leagăn pentru bunici” de D. Matcovschi ş. a.

Debutul ei în calitate de actriţă de cinema la studioul „M. Gorki” a avut loc în anul 1955 în filmul „Leana”. Dar, de facto, s-a produs încă în anul 1939 în filmul „Moldova Sovietică”, realizat la studioul de la Kiev de către P. Verşigora, ca apoi să urmeze mai multe roluri în filmele „Ultimul Haiduc”, „Viscolul roşu”, „Unde eşti, dragostea mea?”. A dublat peste o sută de roluri.

A fost deputat al Sovietului Suprem al RSSM de legislaţia a V-a.

S-a bucurat şi de o familie frumoasă, soţul actorul – Constantin Constantinov (7.07.1915- 8.03.2003), сopiii: regizorul şi directorul Teatrului Naţional de Operă şi Balet, Eleonora Constantinov (născută la 5.11.1940) şi sculptorul Constantin Constantinov (născut la 10.02.1943).

Titluri şi premii:

  • Ordinul „Drapelul Roşu de muncă”,
  • Ordinul „Insigna de onoare”,
  • Artistă a Poporului din Republica Moldova,
  • Cavaler al Ordinului de Onoare al Republicii Moldova.

Ecaterina Cazimirova a decedat la 3 decembrie 2012 la Chişinău.

Filmografia:
„Moldova Sovietică”, studioul de la Kiev, 1939 ‒ rol episodic,
„Leana”, studioul „M. Gorki”, 1955 ‒ membră a juriului,
„Zece ierni pentru o vară”, 1969 ‒ rol episodic,
Viscolul roşu”, 1971 ‒ mama lui Cosma Calmaţui,
Ultimul haiduc” ‒ sora lui Cotovschi,
„Vica, eu şi foiletonul”, 1972 ‒ rol episodic,
Pe urmele fiarei”, 1976 ‒ rol episodic,
Unde eşti, dragostea mea?”, 1980 ‒ mama Marcelei,
„La hotarul lunii iunie”, 1982 ‒ rol episodic,
Aveţi o telegramă”, 1983 ‒ rol episodic,
Un mic serviciu”, 1984 ‒ rol episodic,
Corbii prada n-o împart”, 1988 ‒ rol episodic.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1603
Populația:
1105 locuitori

Goian este un sat din cadrul comunei Ciorescu, municipiul Chișinău. Localitatea se află la distanța de 14 km de municipiul Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 1105 locuitori. Satul Goian a fost menționat documentar în anul 1603.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.