29 noiembrie 2010, 18:15 views 154294

Răcitură de cocoş

Ingrediente:

•    1 cocoş de 1,2-1,5 kg,
•    2-3 cepe,
•    2-3 rădăcini de pătrunjel,
•    1-2 morcovi,
•    5-6 căţei de usturoi,
•    foi de dafin,
•    piper negru boabe,
•    sare,
•    verdeaţă de pătrunjel.

Mod de preparare:

Pregătiţi cocoşul, spălaţi-l, tăiaţi-l bucăţi şi puneţi-l într-o cratiţă, adăugaţi ceapa, rădăcini de pătrunjel, morcovi (pentru ca culoarea bulionului să fie mai intensă, rădăcinile pot fi coapte anterior). Turnaţi apa, astfel încît să fie acoperită carnea de 3-4 degete şi să se fiarbă la foc domol timp de 2,5-3 ore, periodic, luîndu-se spuma şi grăsimea. Apoi scoateţi carnea din bulion, iar picioruşele, capul, gîtul şi aripioarele trebuie fierte timp de 5-7 minute pînă sînt gata, a se adăuga frunze de dafin, piper negru boabe, sare.

Carnea fiartă se ia de pe os, se pune în farfurii adînci. Se lasă bulionul să se limpezească, se stoarce, se condimentează după gust cu usturoi ras, mai lăsaţi-l încă 10 minute şi mai stoarceţi-l încă o dată. Carnea pusă în farfuriile adînci, ornaţi-o cu morcov şi ou, turnaţi bulionul răcit şi daţi-le la rece.
Se recomandă să se servească cu hrean preparat anterior.

 

Preparat culinar pregătit la „Aeroport catering”
or. Chișinău, bd. Dacia, 80/3

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1586
Populația:
356 locuitori

Socola este un sat din cadrul comunei Vadul-Raşcov, raionul Șoldăneşti. Amplasat pe malul drept al Nistrului, satul se află la o distanță de 9 km de orașul Șoldănești și la 100 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 356 de oameni. Satul Socola este atestat documentar în 1586.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.