
Borş de tărîţe
Ingrediente:
• 2 kg tărîţe de grîu,
• cîteva frunze sau crenguţe de vişin,
• 12 l apă.
Mod de preparare:
Tărîțele se înmoaie mai întîi în apă rece, apoi în uncrop, se adaugă frunzele de vişin şi apoi huştele, în cazul în care nu dispuneţi de huşte puteţi înlocui cu 2 felii de pîine acră de secară şi 1 lingură de zahăr. Se acoperă cu un capac sau cu un şerveţel de pînză şi se pun la cald pentru 24 ore. După aceasta borşul acru se strecoară şi se pune la rece, iar în masa rămasă se mai toarnă apă fiartă şi se pune iar la cald. Borşul acru se prepară în vase de stejar sau lut.
Preparat culinar pregătit la restaurantul „Kvint Palace”
bucătar-şef Bostănică Angela
or. Chișinău, str. Alba Iulia, 190/1
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitalei exită în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1848
- Populația:
- 1335 locuitori
Gaşpar este un sat şi comună din raionul Edineţ. Gaşpar este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul este situat la o distanţă de 25 km de oraşul Edineţ şi la 200 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1335 de oameni. Satul Gaşpar este menţionat documentar în anul 1848 cu numele de Fîntîna Nouă, iar din 1930 apare sub numele de Gaşpar.