13 octombrie 2010, 10:46 views 27812

Colţunaşi leneşi cu cartofi şi brînză

Ingrediente:

  • 10 cartofi,
  • 2 ouă,
  • 1 linguriţă unt,
  • 2-3 linguri de brînză de vaci nesărată mărunţită,
  • 3 linguri făină de grîu,
  • 1 pahar de smîntînă,
  • 2-3 căţei de usturoi,
  • 1 lingură de verdeaţă tăiată,
  • sare,
  • piper negru măcinat.

Mod de preparare:

Se fierb cartofii cu coajă, apoi se curăţă şi se dau prin răzătoare. Se adaugă ouăle crude, untul, verdeaţa (la dorință), 1 lingură de brînză, sare şi piper. Se amestecă bine. Din masa obţinută se formează nişte cîrnăciori mici cu diametrul de 2-3 cm, se taie rondele de 1-1½ cm şi se fierb în apă sărată 3-5 minute. Apoi se scurg prin strecurătoare.

Se servesc în 2 feluri:

varianta 1: se presară cu brînză, usturoi pisat şi se dreg cu smîntînă;

varianta 2: colţunaşii fierţi se pun într-o tavă unsă cu grăsime, presărată cu pesmeţi. Colţunaşii se presară cu brînză, deasupra se toarnă smîntîna bătută cu ou şi se dau  la cuptor.

Colţunaşii se servesc presăraţi cu verdeaţă.


Preparat culinar pregatit la restaurantul „Chateau Vartely”
bucatar-sef Berectari Dmitrii
mun. Orhei, str. Eliberarii, 170/B

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1918
Populația:
764 locuitori

Iujnoe este un sat şi comună din raionul Cahul. Iujnoe este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 51 km de orașul Cahul și la 224 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 764 de oameni. Satul Iujnoe a fost menționat documentar în anul 1918.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.