11 noiembrie 2024, 15:30 Caleidoscop views 27852
Efectele benefice ale rugăciunii au fost dovedite științific
11 noiembrie 2024, 15:30 Caleidoscop views 27852

Efectele benefice ale rugăciunii au fost dovedite științific

Toată lumea a auzit despre puterea de vindecare a rugăciunii, care face minuni. Dar aceste istorii rămîn întotdeauna un basm pentru necredincioși.

Nouă din zece americani au spus că se roagă cel puţin ocazional. Un psiholog de la Universitatea din Florida, Nathaniel Lambert, a studiat aceste fapte şi a ajuns la următoarea concluzie: de ce să nu ne rugăm pentru cei care ne-au rănit? Poate că acest lucru va duce la iertare şi, la rîndul său, va îmbunătăţi relaţiile dintre oameni, relatează Esciencenews.com.

Lambert si colegii săi au decis să experimenteze şi să dovedească aceasta ştiinţific. Ei au împărţit voluntarii în două grupuri: în primul grup oamenii s-au rugat în fiecare zi pentru bunăstarea partenerului, iar în doilea grup înregistrau propriile gînduri cu privire la partener.

Apoi, oamenii de știință au măsurat nivelul de "iertare". Prin „iertare” ei  au conceput o scădere a emoțiilor negative care apar atunci cînd o persoană este tratată nedrept. Rezultatele au arătat că în acele cupluri în care unul dintre parteneri se ruga, dorinţa de răzbunare sau de a face rău era mică. Ei au fost gata să ierte şi să continue relaţia lor.

Cum influențează rugăciunea în mod pozitiv asupra oamenilor? Psihologii au o sugestie: de obicei, în cuplu partenerii împărtăşesc ideile lor, ei au obiective comune, dar atunci cînd se ceartă, ei se gîndesc la răzbunare şi la supărarea lor. În consecinţă, ei se concentrează pe ei înşişi şi este foarte dificil de a schimba această tendinţă. Probabil, rugăciunea poate ajuta la schimbarea atenţiei de la ei înşişi spre alţii şi resentimentele dispar.

Cuvinte cheie:

minune , stiinta , religie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1429
Populația:
1517 locuitori

Terebna este un sat şi comună din raionul Edineţ. Terebna este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul este situat la o distanță de 18 km de oraşul Edineţ, la 14 km de stația de cale ferată Brătușeni și la  220 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1517 oameni. Prima mențiune documentară a Terebnei datează din 17 aprilie 1429, fiind pomenită în actul de danie  a satelor Zubricăuți și Ivancăuți către Radu grămătic.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.