19 octombrie 2010, 15:53 views 36611

Plăcinte cu varză

Ingrediente:

  • 1½ pahare făină de grîu,
  • 1 ou,
  • ½ pahar unt topit,
  • 1 linguriţă ulei,
  • 2/3 pahar apă,
  • linguriţă sare.

Pentru umplutură:

  • 2/3 de căpăţînă de varză,
  • 4 cepe,
  • 3 linguri ulei,
  • sare,
  • 3 linguri apă,
  • 2 linguri verdeaţă de mărar şi pătrunjel tocate.

Mod de preparare:

Se amestecă apa, oul, uleiul şi sarea. Făina se cerne, se pune pe masă grămăjoară, în centru se face o adîncitură în formă de pîlnie, în ea se toarnă amestecul, apoi se frămîntă aluatul pînă devine elastic, se formează o bilă, se acoperă cu un şerveţel umed şi se lasă pentru 30 minute. Apoi aluatul se împarte în bucăţi nu prea mari, se întinde în foi subţiri, foile se stropesc cu unt topit şi se pun cîte 2-3 împreună. În centrul foii de aluat se pune umplutura, marginile se adună spre centru şi se lipesc, dîndu-le plăcintelor o formă rotundă şi plată. Plăcintele se pun în tăvi unse cu ulei şi se ung cu ou bătut. Se coc la temperatura de 230-240°C.

Prepararea umpluturii: Varza se taie fidea, se sărează, se pune într-un ceaun cu grăsime călită, se adaugă apă şi se înăbuşă pînă devine moale, apoi se răceşte şi se adaugă ceapa prăjită şi verdeaţa tăiată.

 

Preparat culinar pregatit la restaurantul „La botul calului”
bucatar-sef Cravcenco Maxim
or. Chisinau, bd. Moscova, 9

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1560
Populația:
2253 locuitori

Purcari este un sat şi comună din raionul Ştefan Vodă. Din componenţa comunei fac parte localităţile Viişoara și Purcari. Localitatea se află la distanța de 19 km de orașul Ștefan Vodă și la 114 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2253 de oameni. Satul Purcari a fost menționat documentar în anul 1560.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.