
Plăcinte cu varză
Ingrediente:
- 1½ pahare făină de grîu,
- 1 ou,
- ½ pahar unt topit,
- 1 linguriţă ulei,
- 2/3 pahar apă,
- linguriţă sare.
Pentru umplutură:
- 2/3 de căpăţînă de varză,
- 4 cepe,
- 3 linguri ulei,
- sare,
- 3 linguri apă,
- 2 linguri verdeaţă de mărar şi pătrunjel tocate.
Mod de preparare:
Se amestecă apa, oul, uleiul şi sarea. Făina se cerne, se pune pe masă grămăjoară, în centru se face o adîncitură în formă de pîlnie, în ea se toarnă amestecul, apoi se frămîntă aluatul pînă devine elastic, se formează o bilă, se acoperă cu un şerveţel umed şi se lasă pentru 30 minute. Apoi aluatul se împarte în bucăţi nu prea mari, se întinde în foi subţiri, foile se stropesc cu unt topit şi se pun cîte 2-3 împreună. În centrul foii de aluat se pune umplutura, marginile se adună spre centru şi se lipesc, dîndu-le plăcintelor o formă rotundă şi plată. Plăcintele se pun în tăvi unse cu ulei şi se ung cu ou bătut. Se coc la temperatura de 230-240°C.
Prepararea umpluturii: Varza se taie fidea, se sărează, se pune într-un ceaun cu grăsime călită, se adaugă apă şi se înăbuşă pînă devine moale, apoi se răceşte şi se adaugă ceapa prăjită şi verdeaţa tăiată.
Preparat culinar pregatit la restaurantul „La botul calului”
bucatar-sef Cravcenco Maxim
or. Chisinau, bd. Moscova, 9
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitalei exită în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- sec. XX
- Populația:
- 113 locuitori
Uiutnoe este un sat din cadrul comunei Frunză din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Slobozia și la 99 km de Chișinău. Conform datelor din anul 2010, populaţia localității constituia 113 oameni. Satul Uiutnoe a fost înființat în secolul XX.