„Cîvîrma” (mîncare găgăuzească)
Ingrediente:
Pentru aluat:
• Aluat dospit (vezi reţeta „Locum”) sau varianta modernă lavaş gata.
Pentru umplutură:
• 2 pahare de brînză de vaci sau brînză de oi dată prin răzătoare,
• 0,5 pahare de stafide,
• 3-4 linguri de zahăr,
• vanilie,
• sare,
• 2-2,5 pahare de brînză de vaci.
Pentru dres:
• 2 ouă,
• 4 linguri de unt,
• 2 pahare de smîntînă,
• sare.
Mod de preparare:
Preparaţi aluat dospit (vezi reţeta „Locum”), întindeţi bine aluatul (sau desfaceţi lavaşul) atît cît să acopere fundul formei pentru copt, ungeţi în prealabil cu 2 linguri de unt topit forma. Jumătate din foaie se presară cu brînza de vaci sau cu brînză de oi dată prin răzătoare, acoperiţi cu partea liberă, lipiţi marginile. Presaţi un pic semifabricatul în lăţime, puneţi-o într-o formă cu margini înalte, unsă cu untul rămas. Ouăle se bat cu smîntînă, se sărează, se toarnă deasupra şi să dă la cuptor, acesta fiind bine încins înainte, se coace la temperatura de 200 de grade timp de 30-40 minute.
Preparat culinar pregatit la restaurantul „Atlantida”
bucatar-sef Dumanscaia Valentina
or. Comrat str. Lenin,
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1429
- Populația:
- 2486 locuitori
Brăneşti este un sat din cadrul comunei Ivancea, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 17 km de oraşul Orhei şi la 43 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2486 de oameni. Satul Brănești a fost menționat documentar în anul 1429.