„Locum” (mîncare găgăuzească)
Ingrediente:
Pentru aluat:
• 2 pahare de făină,
• 1 pahar de apă,
• 1 liguriţă de drojdii uscate praf,
• 2 linguri de smîntînă,
• 0,5 linguri de zahăr,
• sare,
• 1 lingură de unt.
Pentru umplutură:
• brînză de vaci 1,5-2 pahare,
• sare.
Pentru dres:
• 4 ouă,
• 2 pahare de smîntînă de casă.
Mod de preparare:
Dizolvăm drojdiile în lapte cald cu zahăr, adăugăm sare, smîntînă, făină. Facem un aluat elastic. Lăsăm să se odihnească la loc cald acoperit cu o pînză circa 1 oră. Împărţim în bile. Pe masa presărată cu făină, întindem turtele astfel ca să se acopere toată forma pentru copt. Punem umplutura pe toată suprafaţa foii şi o facem ruladă. O punem cu sutura în jos pe o tavă sau o tigaie cu margini înalte unsă în prealabil cu unt. În mod tradiţional ar trebui să obţinem 4 rulade. Lasăm produsul circa 15-20 minute. Batem ouăle cu smîntîna, umplem spaţiile dintre ruladele de aluat. Coacem în rolă la temperatura de 180 de grade, timp de 35-40 minute.
Preparat culinar pregatit la restaurantul „Vodolei”
bucatar-sef Petrova Mura
or. Comrat, str. Lenin, 205
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1659
- Populația:
- 2867 locuitori
Ţînţăreni este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Din componenţa comunei fac parte localităţile Ţînţăreni și Creţoaia. Satul Țînțăreni este situat la o distanță de 10 km de orașul Anenii Noi și la 33 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2867 de oameni. Prima atestare a satului Ţînţăreni a fost în 1659 (cu numele de Luțeni).