21 ianuarie 2011, 15:40 views 30307

„Ghiozlemea” (mîncare găgăuzească)

Ingrediente:

•    2,5 pahare de făină,
•    1 pahar de lapte sau chefir,
•    0,5 lingură de zahăr,
•    1 linguriţă de drojdii praf,
•    0,5 pahar de ulei vegetal,
•    sare.

Mod de preparare:

Prepararea aluatului: Dizolvăm drojdiile în lapte cald cu zahăr, adăugăm sare, smîntînă, făină. Facem un aluat elastic. Lăsăm să se odihnească timp de 1 oră la loc cald, acoperit cu o pînză. Împărţim în bile. Întindem turtele în foi rotunde pe masa presărată cu făină, pe o parte punem umplutura, acoperim cu partea fără umplutură, lipim marginile, dîndu-i formă plată. Prăjim plăcintele pe tigaia încinsă în ulei vegetal.

Umplutura poate fi diferită: ou fiert cu ceapă verde, brînză de vaci, brînză de oi dată prin răzătoare etc.

 

Preparat culinar pregatit la restaurantul „Vodolei”
bucatar-sef Petrova Mura
or. Comrat, str. Lenin, 205

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1570
Populația:
1645 locuitori

Chipeşca este un sat şi comună din raionul Şoldăneşti. Chipeşca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la 25 km de orașul Şoldăneşti și la 146 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1645 de oameni. Menționat documentar în 1570.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.