19 mai 2024, 20:47 views 47797
Materiale din compartiment: Toate noutăţile | Galeria foto |

Zăbriceni, raionul Edineţ

Statut:
Sat
Prima atestare:
1429
Populația:
1230 locuitori

Zăbriceni este un sat şi comună din raionul Edineţ. Satul are o suprafaţă de circa 2.46 kilometri pătraţi, și un perimetru de 7.80 km. Comuna Zăbriceni are o suprafaţă totală de 45.46 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 44.78 km. Din componenţa comunei fac parte 2 localităţi: Zăbriceni și Oneşti. Suprafaţa totală a localităţilor din cadrul comunei alcătuieşte aproximativ 4.81 kilometri pătraţi. Satul Zăbriceni este situat la o distanță de 16 km de orașul Edineţ, la 14 km de stația de cale ferată Brătușeni și la 218 km de Chișinău.

[în sus]Populația

La recensămîntul din anul 2004 populaţia satului constituia 1230 de oameni, dintre care 43.58% erau bărbaţi și 56.42% - femei. Structura etnică a populaţiei în cadrul satului este următoarea: 96.02% - moldoveni, 2.85% - ucraineni, 0.81% - ruşi, 0.16% - găgăuzi, 0.16% - alte etnii.

Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia la nivelul comunei Zăbriceni constituia 2426 de oameni, dintre care 44.97% - bărbaţi și 55.03% - femei. Compoziţia etnică a populaţia comunei era următoarea: 96.66% - moldoveni, 2.35% - ucraineni, 0.82% - ruşi, 0.08% - găgăuzi, 0.08% - alte etnii. În comuna Zăbriceni au fost înregistrate 952 de gospodării casnice în anul 2004, iar mărimea medie a unei gospodării era de 2.6 persoane.

[în sus]Istoria localității

Prima atestare documentară a satului Zăbriceni (în actul original Zubriceni) din ținutul Hotin, datează din 17 aprilie 1429, fiind dăruit de Alexandru cel Bun lui Radu grămătic pentru slujbă dreaptă și credincioasă. La 7 martie 1528 domnitorul Petru Rareș dăruia logofătului Toader cîteva sate printre care și Zubriceni.  Documentul specifică că satul a ajuns să fie domnesc, după ce a fost dăruit de Marica, fata lui Hîncu paharnic, lui Bogdan voievod. În 1621 a patra parte din satul Zubriceni a fost cumpărată de Gheorghiță Jora pentru 100 de ughi de galbeni de la mănăstirea Sf.Sava. La 1628 părți din satul Zubriceni vor fi tot în stăpînirea lui Gheorghiță Jora, care însă schimba la acea dată cu Solonca Pilipovschi o pătrime din Bliscinăuți cu o pătrime din Zubriceni. În 1632 copiii lui Simion Jora își împart moșiile printre care și satul Zubriceni. Cu timpul, părți din Zubriceni au ajuns din nou în posesia mănăstirii Sf.Sava, fiind zălogite de proprietari pentru obținerea banilor.

În perioada sovietică satul Zăbriceni era sediul gospodăriei colective ”Miciurin”. În sat activa școala medie, casa de cultură cu instalație de cinematograf, bibliotecă, ambulatoriu, spital, farmacie, creșă, moară, oficiu poștal, librărie, magazine.

[în sus]Economia locală

Pe teritoriul comunei activează agenții economici:
•    Filiala Băncii de Economii;
•    SRL „Savion-Agro” – întreprindere agricolă;
•    SRL „Purplant” – întreprindere agricolă;
•    SRL „Urzica-agro” – întreprindere agricolă;
•    SRL „Stigmato-agro” – întreprindere agricolă;
•    SRL „Vianoria-agro” – întreprindere agricolă;
•    SRL „Edicol-Prim” – întreprindere agricolă;
•    Î.I. „Vicol Efim” – comerţ cu amănuntul;
•    Î.I. „Derevenciuc Valentin” – comerţ cu amănuntul;
•    Î.I. „Albu Tamara” – comerţ cu amănuntul;
•    Î.I. „Botnariuc Ion” – comerţ cu amănuntul;
•    Î.I. „Vitcoci Aliona” – comerţ cu amănuntul;
•    Î.I. „Antoci Ina” – comerţ cu amănuntul;
•    Î.I. „Popa Ion” – comerţ cu amănuntul;
•    Î.I. „Roman Anatolie” – comerţ cu amănuntul;
•    Î.I. „Balaniuc Vitalie” – comerţ cu amănuntul;
•    S.C. „Rosalit-Nord” – societate comercială
•    S.A. „Seril C.V.” – bar, sală de biliard
•    SRL „Farmaco” Edineţ – farmacie.

[în sus]Sfera socială

Pe teritoriul comunei activează:

  • Liceul;
  • Grădiniţa de copii,
  • Căminul cultural;
  • Biblioteca;
  • Centrul de sănătate;
  • Oficiul poştal „Poşta Moldovei”;

Pe teritoriul comunei activează 4 asociaţii obşteşti: ”Asociaţia părinţilor şi profesorilor liceului Zăbriceni”, ”Asociaţia părinţilor şi pedagogilor gimnaziului Oneşti”, ”Asociaţia Utilizatorilor de gaze Zăbriceni”, ”Asociaţia Utilizatorilor de gaze Oneşti”.

Mănăstirea "Naşterea Domnului” din satul Zăbriceni, a luat fiinţă pe data de 4 august 1999, în ziua de pomenire a Sfîntului Mucenic Foca, fiind amplasată pe teritoriul fostului sanatoriu de odihnă şi tratament “Albinuţa”. Aici s-a stabilit un grup de 8 fraţi, în frunte cu egumenul Damian, stareţul schitului “Sf. Mc. Vichenitie şi Dorimedont” dependent de Mănăstirea Noul Neamţ, Chiţcani.

Pe lîngă Mănăstire, cu binecuvîntarea şi străduinţa Prea Sfinţitului Episcop Dorimedont, a fost înfiinţat Liceul Teologic de băieţi “Sfîntului Sfinţit Mucenic Foca”, care şi-a început activitatea în septembrie 1999. Seminarul are deja şase promoţii cu circa 200 de absolvenţi.

În anul 2004 pe teritoriul Mănăstirii s-a înfiinţat Facultatea de Teologie Pastorală din Edineţ - o instituţie superioară de învăţământ.  Biblioteca teologică a facultății este cea mai mare din Moldova cu peste 12.000 de cărţi şi peste 60.000 de volume în format electronic. Şcolile teologice au şi un site pe internet unde este găzduită şi pagina Mănăstirii.

În  anul 2005 a fost adusă de la un atelier de pictură din România o icoană deosebit de frumoasă care a primit numele de Icoana “Maicii Domnului de la Zăbriceni”.

În martie 2007 s-a definitivat proiectul pentru construirea unui complex bisericesc, format dintr-un sobor şi două paraclise alăturate. Obştea monahală este alcătuită din 11 persoane.

În 2007, Seminarul Teologic Liceal, cu binecuvântarea Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova a fost reorganizat şi a primit numele "Episcopul Dorimedont", în cinstea fondatorului lui. Elevii Seminarului Teologic Liceal de la Zăbriceni primesc studii liceal complete de profil umanist, precum şi un curs primar de teologie.

Absolvenţilor care susţin cu succes examenele de Bacalaureat şi cele teologice li se eliberează două diplome: una de Bacalaureat şi alta teologică. Studiile la Seminar sunt de 3 ani. Directorul Seminarului este arhimandritul Damian (Burlacu), stareţul Mănăstirii "Naşterea Domnului" din Zăbriceni.

Comentarii

 (0)
Aici puteţi lăsa comentariul/opinia proprie cu privire la noutatea prezentată pe pagină.
Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1955
Populația:
21 locuitori

Mărineşti este un sat din cadrul comunei Ciutuleşti, raionul Floreşti. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Florești și la 111 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 21 de oameni. Satul Mărinești a fost întemeiat în anul 1955.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.