11 octombrie 2010, 16:10 views 77307

Zeamă de găină cu tăieţei de casă şi ciuperci

Ingrediente:

•    6 pahare apă,
•    ½ găină,
•    400 g ciuperci proaspete,
•    1 morcov,
•    ½ rădăcină pătrunjel,
•    1 ceapă,
•    2 linguri de unt,
•    2 pahare de borş acru sau un pic de sare de lămîie,
•    sare,
•    piper negru măcinat,
•    foi de dafin,
•    2 linguri verdeaţă tăiată,
•    ½ pahar smîntînă.

Pentru tăieţei:
•    1 pahar făină de grâu,
•    2 ouă,
•    ½ pahar apă,
•    sare.
 
Mod de preparare:

Găina se pune în apă rece şi se fierbe pînă este gata, îndepărtîndu-se spuma şi grăsimea. Cu o jumătate de oră înainte de a fi gata, în bulion se pun sarea şi legumele (tăiate de-a lungul şi rumenite  puţin în tigaie fără ulei). Găina fiartă se scoate şi se taie bucăţi, bulionul se strecoară. Morcovul şi pătrunjelul se taie fidea, apoi se prăjesc puţin la foc încet. Tăieţeii şi ciupercile se fierb separat. Ciupercile se taie fidea şi se prăjesc în unt. Bulionul de ciuperci se toarnă în zeama clocotindă, se adaugă legumele prăjite, se mai fierbe 10-15 minute. Apoi se adaugă ciupercile prăjite, tăieţeii şi se fierbe pînă este gata. Borşul acru fiert sau sarea de lămîie dizolvată se adaugă la sfîrşit. Se condimentează cu sare, piper, foi de dafin, cimbru.

Prepararea tăieţeilor: Făina se amestecă cu ouăle şi sarea dizolvată în apă. Se frământă un aluat tare, se acoperă cu un şerveţel de pînză pentru 20-30 minute, ca să se întindă mai bine. Pe masa presărată cu faină se întind câteva foi subţiri, se lasă să se usuce timp de 10-20 minute. Se taie fîşii cu lăţimea de 4-5 cm, care, la rândul lor, se taie de-a latul în şuviţe subţiri. Se pune în farfurii carnea de găină, se toarnă supa, se adaugă smîntînă, verdeaţă şi se serveşte.

 

Preparat culinar pregatit la restaurantul „Chateau Vartely”
bucatar-sef Berectari Dmitrii
mun. Orhei, str. Eliberarii, 170/B
 

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1888
Populația:
1473 locuitori

Iliciovca este un sat și comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Maiscoe și Iliciovca. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Floreşti şi la 151 km de Chişinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1473 de oameni. Satul Iliciovca a fost menționat documentar în anul 1888 cu denumirea Nicolaevca.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.