Ciorbă de vită cu tăieţei de casă
Ingrediente:
- 500 g carne de viţel,
- 6 pahare apă,
- ½ praz (sau 4 cepe),
- 1-2 morcovi,
- 1-2 rădăcini de pătrunjel,
- 2 linguri ulei,
- 2 pahare borş (un pic de acid citric),
- sare,
- piper boabe,
- frunză de dafin,
- 1 ardei iute,
- cimbru verde,
- 1 linguriţă verdeaţă (mărar şi pătrunjel) tăiată.
Pentru tăieţei:
- 1½ pahare făină de grâu,
- 2 ouă,
- 1/3 pahar apă,
- sare.
Mod de preparare:
Carnea se taie bucăţi nu prea mari şi se rumeneşte. Se pune în cratiţă, se toarnă uncrop şi se fierbe la foc mic, îndepărtând spuma, până este gata. Rădăcinile se taie fidea şi se prăjesc uşor. In bulionul pregătit se pun rădăcinile, se aduce la fierbere, se pun tăieţeii, se sărează, se fierbe 5-7 minute la foc încet. Cu 5 minute înainte de a se lua de pe foc, se toarnă borşul fiert şi strecurat, se condimentează cu piper negru boabe, foi de dafin, cimbru, o parte din verdeaţa tăiată. Ciorba se serveşte presărată cu verdeaţă. Ardeiul iute se serveşte aparte.
Prepararea tăieţeilor: Făina se amestecă cu ouăle şi sarea dizolvată în apă. Se face un aluat tare, se acoperă cu un şerveţel de pânză pentru 20-30 minute, ca să se întindă apoi mai bine. Pe masa presărată cu faină se întind câteva foi subţiri, se lasă să se usuce 10-20 minute. Se taie fâşii de 4-5 cm lăţime, care la rândul lor se taie de-a latul - tăiţei subţiri.
Preparat culinar pregătit la restaurantul „Doina”
bucătar-şef Putreșa Ana
or. Сhişinău, str. Trandafirilor, 6
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1844
- Populația:
- 773 locuitori
Țîghira este un sat din cadrul comunei Negureni, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 40 km de orașul Ungheni și la 108 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 773 de oameni. Satul Țîghira a fost menționat documentar în anul 1844.