23 iunie 2024, 09:00 views 20086

Țîghira, raionul Ungheni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1844
Populația:
773 locuitori

Țîghira este un sat din cadrul comunei Negureni, raionul Ungheni. Satul are o suprafaţă de circa 1.88 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 8.15 km. Localitatea se află la distanța de 40 km de orașul Ungheni și la 108 km de Chișinău. Satul Țîghira a fost menționat documentar în anul 1844.

[în sus]Populația

Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 773 de oameni, dintre care 52.26% - bărbaţi și 47.73% - femei. Structura etnică a populaţiei în cadrul satului: 98.84% - moldoveni, 0.13% - ucraineni, 1.03% - găgăuzi.

[în sus]Istoria localitații

Satul Țîghira a fost menționat documentar în anul 1844.

În perioada sovietică aici s-au aflat patru brigăzi, ferma avicolă și ferma de oi a gospodăriei colective „Kalinin" cu sediul în satul Negurenii Vechi. În sat a fost deschisă o școală medie, club cu instalație cinematografică, grădiniță, magazin, atelier de deservire socială, oficiu poștal.

[în sus]Resurse naturale

Cu o altitudine de 387,6 metri, Movila Măgurii de lîngă satul Țîghira poate fi văzută de departe, înălţindu-se falnic în singurătatea-i misterioasă. Nu întîmplător, strămoşii au numit-o Măgura, ceea ce înseamnă „deal mare, izolat". Pînă la războiul al doilea mondial, aici veneau oamenii din împrejurimi, ca să marcheze diverse sărbători religioase. Movila Măgurii este descrisă într-un studiu științific ca un „mormînt militar izolat sau necropolă plană din epoca medievală tîrzie (sec. XV)".

Acoperită cu iarbă, cu o cruce de cîţiva metri în virf, Movila străjuieşte satele din împrejurimi, o bună parte dintre care i-au preluat numele: Măgura, Măgura Nouă, Slobozia Măgurii, Măgurele.

Comentarii

 (0)
Aici puteţi lăsa comentariul/opinia proprie cu privire la noutatea prezentată pe pagină.
Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1615
Populația:
104 locuitori

Duma este un sat din cadrul comunei Dereneu din raionul Călărași. Satul are o suprafaţă de circa 0.38 kilometri pătraţi. Localitatea Duma se află la distanța de 24 km de orașul Călărași și la 94 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 104 oameni. A fost atestată documentar în anul 1615.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.