![views](/assets/images/bg/eye_orange.png)
Ciorbă ţărănească în ulcele
Ingrediente:
- 6 pahare apă,
- 500 g piept gras de vită,
- 8 cartofi mărunţi,
- 2 morcovi,
- 2 cepe,
- 1 rădăcină de pătrunjel,
- ½ rădăcină de ţelină,
- 1 pahar fasole verzi,
- ¼ căpăţină de varză,
- 2 roşii,
- 2 pahare borş (sau un pic de acid citric),
- foi de dafin,
- sare,
- 1 ardei iute,
- verdeaţă de leuştean,
- 1 lingură verdeaţă de mărar tocată, ţelină, pătrunjel, tarhon.
Pentru aluat:
- 1 pahar făină de grîu,
- ½ pahar apă,
- sare.
Mod de preparare:
Carnea se taie bucăţi nu prea mari, se pune în apă rece şi se fierbe pînă este pe jumătate gata, fără a se lăsa să clocotească. În ulcele de lut se pune carnea, morcovul, pătrunjelul, ţelină, varza, ceapa, tăiate măşcat, fasolea, cartofii întregi, roşiile tăiate, foile de dafin, leuşteanul, feliile de ardei, se toarnă bulionul şi borşul. Fiecare ulcică se acoperă cu o foaie de aluat. Se dau pe o oră la cuptor la temperatura 170-180°C.
Se serveşte în ulcele. La masă nemijlocit se toarnă în castroane de ceramică. Foaia de aluat se foloseşte în loc de pîine. Verdeaţa tocată se serveşte într-un vas aparte.
Prepararea aluatului: În faină se toarnă apa sărată, se frământă aluatul, se formează 4 bile şi se lasă ca aluatul să se odihnească. Se fac foi de 5-6 mm grosime, cu ele se acoperă oalele.
Preparat culinar pregătit la restaurantul „La Crîșma”
bucătar-şef Țîbuliscaia Liudmila
or. Chișinău, str. Hipodromului, 9/1
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1905
- Populația:
- 1027 locuitori
Alexeevca este un sat şi comună din raionul Ungheni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Săghieni, Alexeevca și Lidovca. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Ungheni și la 101 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1027 de oameni. Satul Alexeevca a fost menționat documentar în anul 1905.