23 ianuarie 2012, 11:49 views 14514

Moldova dintre Prut şi Nistru. 1917-1940

Sfatul Ţării

 

Primele mişcări de eliberare naţională

În jumătatea a doua a secolului al XIX-lea în Moldova dintre Prut şi Nistru apare prima partidă a moldovofililor. Arhivele guvernatorului general din Odesa (1862-1864) păstrează documente ce adeveresc această activitate. La 1862 boierul moldovan C.Cristi a depus guvernatorului Basarabiei Fanton de Verrayon o cerere pentru a deschide o tipografie moldovenească. Cererea a fost refuzată şi din motive politice. În informaţia secretă se menţiona: „Tipografia, după cît se pare, are menirea să tipărească abecedare şi broşuri ieftine în limba moldovenească pentru popor. Aceasta nu ar fi prea important... Dar dl C. Cristi face parte din numărul moldovanofililor... Nu se poate garanta că din tipografia lui nu vor ieşi şi cărţi care nu corespund vederilor guvernului nostru cu privire la populaţia moldovenească a Basarabiei”.

În 1863 guvernatorul general din Odesa este informat că nobilimea moldovană a refuzat să trimită monarhului o telegramă în legătură cu răscoala polonilor din 1863 împotriva ţarismului. Informatorul preciza că „prima dată ideea unirii Basarabiei cu Moldova s-a născut în Basarabia curînd după terminarea războiului din 1856...”. Pe marginea acestei informaţii guvernatorul nota: „Partidul care mult compătimeşte naţionalitatea moldovenească, cu bună samă, există în Basarabia, dar este compus în mare parte din visători tineri...: fraţii Cotruţă, doi fraţi Casso, fraţii Cristi... În general acest aşa-zis partid tînăr în prezent nu este primejdios şi în afară de convorbiri între ei, mai mult sau mai puţin iritante, nu se manifestă prin nimic deosebit”.

 

Societatea moldovenească

Tragedie românească

Partidul Naţional Moldovenesc

Congresul ostaşilor moldoveni

Rezoluţiile Congresului ostaşilor moldoveni

Adunare legislativă? Organ administrativ?

Biroul de organizare al Sfatului Ţării

Sfatul Ţării

Republica Democratică Moldovenească

Cohortele moldoveneşti

„Un haos complet”

Pe al nostru steag e scris: făţărnicie

„Moldovenii din stînga Nistrului vor unirea cu Republică Moldovenească!”

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1910
Populația:
106 locuitori

Antonovca este un sat din cadrul comunei Copăceni, raionul Sîngerei. Localitatea se află la distanța de 10 km de oraşul Sîngerei şi la 90 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 106 oameni. Satul Antonovca a fost întemeiat în anul 1910.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.