23 ianuarie 2012, 12:03 views 3506

Rezoluţiile Congresului ostaşilor moldoveni

În urma dezbaterilor din 21 octombrie Congresul a hotărît:

“II. Despre autonomia Basarabiei. - Avînd în vedere cultura naţională a neamului moldovenesc, trecutul său istoric, plecînd de la principiul proclamat de revoluţie că fiecare popor are drept de a dispune de soarta sa, pentru a realiza o unire mai strînsă a poporului moldovenesc, pentru a garanta drepturile lui la dezvoltare, la autonomia culturală, economică şi naţională, primul Congres al Moldovenilor din toată Rusia în unanimitate a decis: Basarabia se bucură de autonomie teritorială şi politică. În componenţa Federaţiei Ruse.

„...V. Sfatul Ţării. Congresul Moldovenesc a hotărît: A constitui de îndată un Sfat al Ţării pentru a administra toate treburile Basarabiei autonome. El se va forma din 120 deputaţi în felul următor: Moldoveni - 84 de locuri (70%), celelalte neamuri din Basarabia - 36 de locuri (30%); 44 de deputaţi se vor alege la congres; 30 se vor alege de ţăranii moldoveni; 10 locuri se vor rezerva pentru moldovenii de peste Nistru... Sfatul Ţării se va socoti vremelnic pînă la întrunirea Constituantei în Basarabia...

VI. Chestia agrară şi colonizările. Tot pămîntul este proprietatea poporului. Moşiile mănăstireşti, bisericeşti, ale statului, ale domeniilor coroanei şi cele particulare vor fi trecute poporului (muncitor de pămînt) fără îndemnitate...

VII. De a naţionaliza de îndată toate şcolile...

IX. Moldovenii de peste Nistru. Congresul a hotărît: de a susţine legăturile cu organizaţiile moldoveneşti de peste Nistru şi a le da 10 locuri în Sfatul Ţării...

Preşedintele Congresului V. Cijevskii, secretar Gh. Năstase. 25 octombrie 1917, Chișinău.”

Astfel, Congresul ostaşilor moldoveni nu numai a trasat direcţiile şi a stabilit structura viitorului organ legislativ. El a făcut, constata Şt.Ciobanu, „ceea ce noi, civilii, doream, dar nu aveam puterea s-o facem. Ei proclamă autonomia Basarabiei, dau naştere organului revoluţionar Sfatul Ţării..., aici găsim sensul istoric al congresului ostăşesc din octombrie 1917”. După cum observă şi I.Ţurcanu, „Congresul şi-a asumat sarcina convocării Sfatului Ţării, fixînd numărul şi chiar numele deputaţilor care urmau să alcătuiască acest for suprem al puterii în ţinut”.

Congresul ostaşilor moldoveni a fost singura organizaţie moldovenească care a demonstrat claritate de idei şi principii, consecvenţă şi fermitate, ceea ce i-a lipsit Sfatului Ţării, lăsîndu-se corupt de străini.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1773
Populația:
1352 locuitori

Delacău este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Delacău și Crasnaia Gorca. Localitatea se află la distanța de 3 km de orașul Grigoriopol și la 50 km de Chișinău. Populaţia satului Delacău alcătuia 1352 de oameni în anul 2005. Satul Delacău a fost menționat documentar în anul 1773.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.