27 ianuarie 2014, 16:23 views 29794

Biserica Sfînta Parascheva din Cotnari

Biserica Sfînta Parascheva, din localitatea Cotnari, județul Iași, este unul dintre locașurile de cult ctitorite de Ștefan cel Mare și Sfînt. Zidită de domnitor în anul 1493, biserica închinată Cuvioasei Parascheva este parte a Ansamblului medieval "Curtea Domnească", din Cotnari.

Localitatea Cotnari este atestată documentar încă din anul 1441, aici existînd o curte domnească fortificată. Deși curtea domnească a ajuns în paragină, din aceasta păstrîndu-se pînă astăzi numai o serie de ruine și cîteva pivnițe, localitatea s-a dezvoltat din ce în ce mai mult.

Biserica Sfînta Cuvioasa Parascheva, deși nu are nici o pisanie, este atribuită însă domnitorului Ștefan cel Mare (1457-1504). Pisania acesteia a fost distrusă în urma vitregiilor vremii, drept pentru care nu se cunosc date precise legate de zidirea acesteia. În urma studiilor anul zidirii a fost stabilit ca fiind 1493.

O serie de elemente arhitecturale, precum ramele ferestrelor, cu rozete, și chenarul ușii de intrare, indică o refacere a bisericii, cîndva prin secolul al XVII-lea. In interiorul bisericii au fost descoperite două lespezi funerare din piatră, datînd tot din aceeași perioadă. Biserica se remarcă prin concepția arhitecturală simplă și sărăcia motivelor decorative, fiind una dintre cele mai modeste construcții de acest gen ale arhitecturii medievale moldovenești. Ca aspect general, ea pare să se înscrie în seria tipologică a bisericilor care sînt ctitorii boierești (Biserica Arbore, Biserica Șipote sau Biserica Văleni).

Lăcașul de cult este o construcție de plan dreptunghiular, fără turlă, împărțită în pronaos, naos și altar. Ea are fațadele simple, tencuite și văruite care nu au nici un fel de decorații și nici cornișă.

Biserica nu este pictată în interior, fiind doar văruită. În unele locuri, sub straturile de văruială, au fost găsite urme de zugrăveală care imită zidăria de cărămidă.

Între anii 1831-1832, biserica a suferit modificări care au avut ca rezultat eliminarea peretului despărțitor dintre pronaos și naos și înclocuirea acestuia cu o arcadă simplă. Lăcașul de cult a mai fost reparat în anii 1869 și 1890.

Arhitectura bisericii este foarte simplă, aceasta fiind una dintre cele mai modeste biserici medievale. Dupa anul 1990, biserica din Cotnari a fost amplu restaurată, fiind și pictată. Inițial, biserica nu pare să fi fost pictată în frescă, ci numai văruită în alb.

Biserica Sfînta Cuvioasa Parascheva, din Cotnari, a fost resfințită în data de 2 iulie 2001.

 

Biserica Sfînta Parascheva din Cotnari - album foto

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1910
Populația:
364 locuitori

Petrovca este un sat din cadrul comunei Copăceni, raionul Sîngerei. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Sîngerei și la 110 km de Chișinău. Conform datelor recensământului din anul 2004, populaţia satului constituia 364 de oameni. Satul Petrovca a fost întemeiat în anul 1910.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.