Anul 2016: Evenimentele cu care se mîndrește Moldova
Echipa moldovenii.md a tins ca întotdeauna, pe întreg parcursul anului 2016, să dezvolte direcții și să ridice probleme, care ne ajută să ne afirmăm în calitate de comunitate etnică unitară, cea de moldoveni.
Am încercat, concomitent, să le transmitem compatrioților noștri percepția pozitivă a lumii înconjurătoare, să-i familiarizăm pe oamenii din diferite țări cu cultura moldovenească bogată şi străveche, să păstrăm patrimoniul cultural şi istoric al strămoșilor noștri, să contribuim la formarea imaginii pozitive a Republicii Moldova și a cetățenilor ei în întreaga lume.
Anul 2016 a fost unul special pentru noi. În anul 2016 www. moldovenii.md a împlinit 5 ani de la lansare. Cu această ocazie am realizat o serie de evenimente festive, am organizat concursuri pentru utilizatorii noștri. Prețuim fidelitatea și acea înaltă apreciere, de care s-a învrednicit site-ul, în acest sens, din partea vizitatorilor proiectului nostru.
Dorim să menționăm, în mod special, publicarea în anul 2016 a Dicționarului Ruso-moldo/român, editarea căruia a fost anunțată încă în anul 2011. Circa 7753091 de cititori de-ai noștri au luat cunoștință de DICȚIONAR, convingîndu-se din nou că cuvintele moldovenești nu sînt mai rele, ba chiar de multe ori sînt mai bune și mai laconice, decît cuvintele preluate din limbile străine, redînd esența a ceea ce vrem să transmitem. În legătură cu aceasta, dorim să atragem încă o dată atenția vizitatorilor site-lui www.moldovenii.md asupra următoarelor lucruri:
• Nu dorim în nici un mod să aducem dezbinare în societate (aceasta e divizată și fără noi), dar considerăm că e important ca în țara noastră toți acei antrenați în educarea generației în creștere, precum și politicienii din Moldova, care participă la formarea statului nostru suveran, să țină minte: "Tînărul stat moldovenesc, slab din punct de vedere economic și politic, are șanse de supraviețuire numai în cazul, în care va dezvolta propria identitate, întemeiată pe denumirea țării, a națiunii și a limbii − Moldova, moldoveni, limba moldovenească", cu respectarea deplină a drepturilor minorităților naționale și cu dezvoltarea bilingvismului moldo-rus. E timpul să ne scriem singuri istoria (și noi am întreprins o asemenea încercare), în baza căreia trebuie să educăm tineretul, ținînd minte cuvintele unuia dintre clasicii literaturii universale a secolului al XX-lea: "Acel care controlează trecutul, controlează viitorul, iar acel care controlează prezentul – controlează trecutul". Astăzi, nu noi ne controlăm trecutul și aceasta este cauza multora dintre necazurile noastre...
• Pentru înlesnirea folosirii dicționarului, am scos din el sensurile în plus, din punctul de vedere al alcătuitorilor, ale cuvintelor, care adesea sînt împrumutate din lexicul străin sau nu sînt folosite și nu există verosimilitatea restabilirii acestora în limba vorbită.
• Am făcut încercarea să atragem atenția compatrioților noștri asupra necesității restabilirii în memorie, ca apoi să reîntoarcem utilizarea în limbă a vechilor cuvinte moldovenești. Este posibil că nu am ținut cont de ceva, despre altceva am uitat. Posibil, vor fi depistate greșeli și inexactități. Vă rugăm să ne scrieți despre acestea, vom ține cont neapărat de propunerile și obiecțiile Dumneavoastră. Oricum, veți primi un răspuns.
Textul integral al prefeței, precum și dicționarul propriu-zis le puteți găsi urmînd link-ul.
Am continuat să adunăm artefacte și documente istorice despre civilizațiile străvechi din regiunea noastră, despre statul moldovenesc, informații despre patrimoniul cultural al moldovenilor, precum și al altor etnii din Republica Moldova.
Acum cititorii noștri pot lua cunoștință de exemplele falsificării istoriei și, în special, de documentele Cancelariei Valahiei, unde în original este scris despre Pămîntul Ungrovlah (denumirea țării Ungrovlahia), iar în traducere în limba română, în ediția Academiei Române de Științe din 1953, țara deja este numită „Țara Românească", și, de asemenea, pot fi găsite mențiuni cu privire la limba moldovenească în documentele Cancelariei Domnești.
Am completat bază unică de date: arhive video și foto, colecţii de documente istorice, informații despre orașele și satele Moldovei și multe altele.
Am continuat, de asemenea, ca și în anii precedenți, să atragem o atenție deosebită dialogului cu diaspora moldovenească de peste hotare, străduindu-ne să evidențiem realizările și doleanțele moldovenilor de peste tot din lume. În acest scop a fost lansat ciclul de emisiuni „Mîndriți-vă că sînteți moldoveni", dedicat diasporei moldovenești, de asemenea, am creat o nouă rubrică: magazine și restaurante moldovenești în străinătate.
Am continuat și alte cicluri de emisiuni: dedicate muzicii în filmul moldovenesc, precum și emisiuni dedicate omului tradiției, gîndirii și filosofiei sale. Aici ne-am propus să punem în discuție rolul marilor personalități moldovenești, problemele conceptuale și principiile, care-i sînt caracteristice omului tradiție și societății tradiționale.
Nu am lăsat fără atenție nici compartimentul "Copiilor". În anul 2016 am conceput o nouă rubrică "Internetul și copiii", adresată atît părinților, cît și copiilor. Prin intermediul acesteia, sperăm sa convingem noua generație să utilizeze în avantajul său cele mai bune realizări ale lumii moderne.
Creînd un nou subcompartiment "Meșterii populari ai Republicii Moldova" moldovenii.md și-a pus drept scop sprijinirea meșteșugurilor și a meșterilor populari, făcîndu-vă cunoștință cu ei și cu lucrările lor, oferindu-le tuturor posibilitatea de a achiziționa lucrările lor de la magazinul online al site-ului. În plus, în planurile de dezvoltare ale site-ului este crearea atelierelor meșteșugărești pentru toți doritorii, organizarea diferitelor evenimente, inclusiv, a atelierelor de creație etc.
Evenimente marcante ale istoriei țării noastre: culturale, ale diasporei, sportive etc. au fost reflectate, în mare măsură, în cadrul subcompartimentelor respective de la rubrica „Noutăți moldovenești".
Ne-am continuat călătoriile prin locurile pitorești ale patriei noastre, publicînd reportaje foto și video la compartimentul „Natura și turismul în Republica Moldova".
Multe dintre fotografii au fost publicate în cadrul noului compartiment „Moldografia" ,dar și la compartimentul „Biblioteca", precum și la subcompartimentul de știri „Rubrica autorilor-vizitatori".
Prietenii site-ului moldovenii.md ne-au bucurat cu articole, materiale foto și video, pe care le-au transmis spre publicare la adresa redacției.
Pentru ei a fost creat subcompartimentul de noutăți „Rubrica vizitatorilor-autori".
Analizînd știrile moldovenești, prezentate zilnic publicului, putem trage concluzia că anul 2016, care se scurge, va rămîne în amintirea locuitorilor Moldovei drept unul bogat în evenimente interesante și destul de importante, multe dintre acestea vor intra, cu siguranță, în istoria țării noastre și despre ele va vorbi în continuare nu doar o generație de moldoveni.
Echipa portalului moldovenii.md vă propune, stimați cititori, să ne amintim împreună de cele mai însemnate evenimente ale anului 2016, care ne-au adus multe bucurii și ne-au permis să ne mîndrim cu adevărat de Patria noastră, care nu este încă foarte bogata, dar care are un viitor măreț.
MEȘTEȘUGURI POPULARE
Afaceri meșteşugăreşti practicate de femei
Meșterii populari ai Republicii Moldova
"Albumul ornamentelor covoarelor moldovenești" 1912
Expoziția dedicată vieții meșteșugarilor
Ie autentică Festivalul Covorului moldovenesc Festivalul Tînărului Meșteșugar
SĂRBĂTORI
Ziua Mondială a Justiţiei Sociale
Ziua Naţională de creare a spațiilor verzi
Ziua Internațională a Pădurilor
CINEMATOGRAFIA
Alexeev Vitalii Alexandru Braiman
Actor moldovean într-un film cu Brad Pitt
„Echipajul" "Paparuda" "1918" "Moldova – republică a viței de vie" Cetatea Tighina
TEATRUL
Putin l-a decorat pe Constantin Haret
MUZICA
Constantin Moscovici - videoclip
Dj-ul moldovean Carla's Dreams
Colinde pentru Papa de la Roma
Moldoveanca din clipul by Oleg Gazmanov & Tamara Gverdtsiteli
Valsul compozitorului Eugen Doga
BUCĂTĂRIA MOLDOVENEASCĂ DE PESTE HOTARE
TURISM
Dendrariu Prutul Sat între toltre
Călătoria de-a lungul rîului Nistru
Rîul Bîc 8 mănăstiri Nistrul Parcurile Chişinăului Saharna Rîurile Moldovei
Anotimpurile în Moldova Florile orășenești Miracolele Naslavcei EcoDava
Brînzeni Răutul Bender Grădina Botanică Cetatea Soroca - Simbolul Turistic al anului 2016
SPORT
Kickboxing Boxerul moldovean a luat titlul mondial
Campionatul Moldovei la Box Voievod
Emblemă a Federației Moldovenești de Fotbal
ISTORIA MOLDOVEI
Petru Movilă Bătălia de la Baia
Afirmarea Mitropoliei Moldovei
Stema Moldovei istorice Întîlnire istorică Numele ţării
Porțile Principale ale Chiliei Bătălia de la Soci Cetatea Neamț
DIASPORA
„Crăiasa Zăpezilor" de la Praga
Proiect de liderism al lui Michelle Obama
Bucătarul moldovean pentru Quentin Tarantino
Expoziția de picturi la Hollywood
Proiect fashion în Dubai Recepţie la Biblioteca Congresului SUA
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1436
- Populația:
- 5960 locuitori
Slobozia Mare este un sat și comună din raionul Cahul. Slobozia Mare este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 39 km de orașul Cahul și la 205 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 5960 de oameni. Satul Slobozia Mare a fost menționat documentar în anul 1436.
Comments
(0)