Mergi spre compartimentul: Meşteşuguri populare
22 iunie 2016, 15:30 Meşteşuguri populare views 8778
Cea de-a III-a ediție a Festivalului Covorului moldovenesc (Foto)
22 iunie 2016, 15:30 Meşteşuguri populare views 8778

Cea de-a III-a ediție a Festivalului Covorului moldovenesc (Foto)

Sute de vizitatori au descoperit frumusețea covoarelor tradiționale moldovenești la cea de-a III-a ediție a Festivalului Covorului moldovenesc, desfășurat în acest an sub genericul „Poeme țesute cu dor". Evenimentul a avut loc pe 19 iunie curent, în incinta Complexului de meșteșuguri populare „Arta Rustică" din satul Clișova Nouă, raionul Orhei.

Festivalul Covorului 2016 a avut loc în ambianța rustică a unei curți țărănești, unde vizitatorii au putut participa la ateliere de prelucrare și vopsire a lînii în nuanțe naturale. Alături de meșterițele complexului „Arta Rustică", participanții au învățat pas cu pas cum se țese un covor tradițional. Cei mai îndrăzneți vizitatori s-au înrolat pentru cîteva ore la Școala Tinerilor Meșteșugari și au văzut cum se cioplește în lemn, cum se împletește în fibre vegetale și se croșetează tradițional.

Festivalul a presupus și o expoziție cu vânzare, unde au fost expuse covoare basarabene cu peste 70 de motive autentice. Elementul omniprezent în covoarele basarabene este Pomul Vieții, un simbol creștin străvechi, care unește cerul și pămîntul, semnificînd tinerețea fără bătrînețe și viața fără de moarte. Din simbolurile țesute în scoarța covoarelor seculare a fost inspirat și creat brandul Național Turistic „Pomul Vieții". La eveniment a fost prezentă și cea mai cunoscută păstrătoare a tradițiilor în covoare, Varvara Buzilă, etnograf și muzeograf.

Ecaterina Popescu, organizatoare, președintele AO „Femeia Rurală": „Am ținut neapărat să fie toți meșterii țesători, iar ca să nu fim unicii, să ne însoțească și colegii meșteri de alte genuri. Astfel, la șezătoare au participat 50 de ţesătoare din șase raioane – Donduşeni, Rîşcani, Teleneşti, Cantemir, Rezina şi Orhei, precum şi meşteri cioplitori în lemn şi ceramişti din întreaga ţară. Festivalul Covorului este o promovare a artei meșteșugurilor autentice."

Diana Lazăr, vicedirectorul Proiectului de Competitivitate al USAID Moldova: „Ne bucurăm că Festivalul Covorului se regăsește printre cele 15 evenimente cu potențial turistic pe care le sprijină în acest an Proiectul de Competitivitate USAID Moldova. Suntem convinși că festivalurile sînt cele mai eficiente instrumente de atragere a turiștilor și de dezvoltare a comunităților. Astfel de evenimente frumoase duc la creșterea interesului pentru turismul local și sporesc atracțiile turistice pentru vizitatorii străini".

Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova vine să susțină dezvoltarea turismului receptor în Republica Moldova, printre care și dezvoltarea noilor produse și destinații turistice, a serviciilor de cazare în regiunile rurale și vinicole. Multiplicarea ofertelor duce inevitabil la sporirea competitivității pe piața prestatorilor de servicii turistice din Moldova și la îmbunătățirea acestora. Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova își propune să elaboreze un calendar anual al evenimentelor, care să fie promovat la nivel internațional și folosit atât de agențiile de turism, cât și de către vizitatorii străini. Organizatorii sunt convinși că Festivalul Covorului va deveni parte a acestui calendar.

Festivalul a fost organizat de Asociația Obștească „Femeia Rurală" în parteneriat cu Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova, Asociația Obștească Uniunea Meșterilor populari din Moldova, Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial (CNCPPCI), Secția Raională Cultură Orhei și Primăria Ciocîlteni.

Sursa: diez.md

Cuvinte cheie:

Meșteșug , covoare , Festival

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1604
Populația:
1011 locuitori

Puţintei este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Puţintei, Dişcova și Vîprova. Localitatea se află la distanța de 27 km de orașul Orhei și la 50 km de Chișinău. La recensământul din anul 2004, populaţia satului constituia 1011 locuitori. Satul Puțintei a fost menționat documentar în anul 1604.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.