|
„Poeme țesute cu dor” (Video)
La Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală a Moldovei a avut loc inaugurarea expoziţiei cu genericul „Poeme ţesute cu dor" a Ecaterinei Popescu, fondatoarea Complexului de meşteşuguri populare „Artă rustică" din satul Clişova Nouă, raionul Orhei.
Publicul prezent la eveniment a avut parte de o șezătoare, organizată de către meșterițele de la Centrul „Artă Rustică", în cadrul căreia au fost prezentate tehnici de țesere a covoarelor și metode de restabilire a covoarelor vechi.
Ecaterina Popescu este meşterul popular care mereu a studiat şi a promovat arta populară a ţesutului artistic. Practică această artă de la vârsta de 10 ani. Tehnicile de ţesut şi dragostea de covoare le-a moştenit de la mama sa – Elizaveta Anghel. Covoarele reproduse şi ţesute de meşteriţele din Clişova Nouă au fost expuse în cadrul expoziţiilor din Germania, România, Bulgaria, Rusia, Bratislava, Italia, în scopul promovării covorului tradiţional. A participat cu o colecţie impunătoare de lucrări, inclusiv replici, dar şi lucrări de autor la edițiile Târgului Naţional al Covorului. Ecaterina Popescu a lansat şi a organizat cele două ediţii ale Festivalului „Frumos Covor Basarabean", în satul său de baștină.
Menționăm că, Ministerul Culturii al Republicii Moldova, în comun cu Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală și Centrul „Artă Rustică" din Clişova Nouă întreprind mai multe măsuri ca această veche artă de producere a scoarțelor tradiționale să reintre în practica ţesutului de covoare din Republica Moldova, iar ţesutul covoarelor după vechi motive să devină o bază economică pentru mai multe localităţi.
Reamintim că informații exhaustive despre Alesul covoarelor; Ţesutul popular decorativ; Broderii; Croşetare; Împletitul din salcie; Împletitul din paie; Împletitul din pănuşi de porumb; Împletitul din papură; Prelucrarea artistică a lemnului; Prelucrarea artistică a pietrei; Ceramica populară; Prelucrarea artistică a pielii şi a blănurilor; Prelucrarea artistică a metalelor pot fi vizualizate la compartimentul «CULTURA» - Мeşteşuguri populare al proiectului moldovenii.md.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1910
- Populația:
- 490 locuitori
Maximeni este un sat din cadrul comunei Javgur, raionul Cimişlia. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Cimișlia și la 70 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 490 de oameni. Satul Maximeni a fost menționat documentar în anul 1910.
Comentarii
(0)