|
Colindele unui ansamblu folcloric au ajuns pînă la urechile Papei de la Roma
Colindele interpretate de ei au ajuns până la urechile Papei de la Roma. Este vorba despre copiii din ansamblul folcloric "Pe-un picior de plai", de la gimnaziul din satul Pașcani, raionul Hâncești. Aceştia au ajuns tocmai la Vatican şi l-au încântat pe Suveranul Pontif.
Ansamblul "Pe-un picior de plai" ne-a întâmpinat cu dansuri, cântece și multă veselie. Mândră nevoie mare, Ecaterina Rusu, conducător artistic, ne-a povestit despre cele mai mari succese ale colectivului de artişti și cum au ajuns membrii acestuia să-l colinde pe Papa de la Roma.
"Ne-au primit foarte cald. Am avut posibilitatea să dăm mâna cu Papa de la Roma. Am colindat nu numai la Vatican, adică nu numai la Papa de la Roma,copiii au concertat în foarte multe biserici din Roma", a declarat conducător artistic al ansamblului folcloric "Pe-un picior de plai". Ecaterina Rusu.
Toţi copiii din ansamblu sunt deosebit de talentați, dar cel mai mult iese în evidenţă mica vedetă Andrei Galben. El are folclorul în sânge, fiindcă și părinții, și frații săi mai mari au făcut parte din acest colectiv artistic.
"Mie mi s-a insuflat dragostea pentru folclor de la frații și părinții mei. Să dansez îmi place cel mai tare", a spus membru al ansamblului folcloric "Pe-un picior de plai", Andrei Galben.
Succesele trupei se datorează unui talisman, spun membrii acestuia. Este vorba despre toba de aproape 200 de ani:
"Această tobă este o bogăție mare pentru noi. Ea ne-a fost lăsată drept moștenire de către un țigan de la noi din sat, moș Nistor".
Aproape toţi membrii ansamblului au părinţi, frați sau surori, care cândva au făcut parte din acesta. Copiii sunt mândri că îşi aduc contribuţia la păstrarea tradiţiilor naţionale. Aceştia au înfiinţat şi un muzeu în incinta gimnaziului Pașcani:
"O valoare aparte în muzeul nostru o are portul popular, care îl vedeți aici. El este ornamentat în culori specifice centrului: negru, roșu și verde. În acest costum sunt și eu îmbrăcată astăzi și mă simt foarte bine".
"În ansamblu activez de când mă țin minte. Îmi place și vin chiar și acum cu mare drag și promovăm împreună cu colegii mei folclorul autentic și mă mândresc cu ei".
Am vorbit și cu unul dintre primii membri ai ansamblului, fondat în 1985.
"Atunci nu aveam așa condiții, aveam cu totul altă costumație, adică costumul artistic pe care îl aveam era făcut de către părinții noștri, nu era atât de frumos ca acestea de acum, dar oricum participam cu plăcere în ansamblu, fiindcă era o dragoste pentru folclor și atunci".
I-am lăsat pe reprezentanţii colectivului de artişti "Pe-un picior de plai" aşa cum i-am găsit: cu voie bună, dansând.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1443
- Populația:
- 905 locuitori
Brăila este un sat din cadrul comunei Băcioi, municipiul Chișinău. Satul are o suprafaţă de circa 0.23 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 1.97 km. Localitatea se află la distanța de 15 km de municipiul Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 905 oameni. Satul Brăila a fost menționat documentar în anul 1443.
Comentarii
(0)