|
Valsul compozitorului Eugen Doga, cel mai îndrăgit vals de dragoste din lume (Video)
Valsul compozitorului Eugen Doga din filmul "Gingaşa şi tandra mea fiară", regizat de Emil Loteanu, este recunoscut drept "cel mai frumos vals de dragoste din lume". UNESCO l-a declarat cea de-a patra capodoperă muzicală a secolului XX. Cum s-a născut această piesă romantică, aflaţi chiar de la cel care i-a dat viaţă - maestrul Eugen Doga.
De aproape patru decenii "Valsul dragostei", compus de Eugen Doga, fascinează sălile de concerte din întreaga lume.
"Eu mi-am pus păcatul ca să fie vals. Îi spun lui Loteanu că voi scrie muzică acolo. – Dar ce? – Zic, hai un vals. Şi ... aşa am şi uitat", a explicat compozitorul.
Numai că regizorul Emil Loteanu nu uitase. A dat buzna în camera de hotel a compozitorului să-i ceară notele valsului promis pentru a le pune pe pupitrele muzicanţilor.
"Deschide uşa, înfuriat, după repetiţii cu actorii. Nu închide uşa după el: Valsul!!!!!- Care vals, măi... ??? Încep ceva să schimonosesc, pianul cela... El începe să se înfurie. Zic, măi.... o să o iau eu acum la ceafă", a spus maestrul.
Eugen Doga îşi aminteşte că atunci, salvarea sa a fost o hârtiuţă căzută jos, lângă pian, pe care erau schiţate câteva note pentru un început de vals.
Atunci, maestrul nici nu bănuia că această melodie îl va face renumit: "Am venit, orchestra cântă, a cântat fără să se oprească şi începe să bată cu arcuşele pe pupitru. Zic, uite asta înseamnă m-au luat în râs. Eu credeam că asta este ceva o glumă".
Iar felul în care Emil Loteanu a combinat muzica şi jocul actorilor în film este, în opinia lui Eugen Doga, nemaipomenit: "Este o scenă de crestomatie. Foarte repede, muzica asta a ieşit din film. Nu sute, dar mii de clipuri poţi găsi pe Internet, extraordinar. Unele sunt reuşite!"
Melodiile lui Eugen Doga se regăsesc într-un top internaţional cu cele mai bune 200 de opere muzicale din toate timpurile. În toată cariera sa Eugen Doga a adunat în palmares 75 de valsuri.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1469
- Populația:
- 693 locuitori
Bălcăuţi este un sat şi comună din raionul Briceni. Din componenţa comunei fac parte 2 localităţi: Bălcăuţi şi Bocicăuţi. Satul se află la o distanţă de 17 km de oraşul Briceni, la 28 km de staţia calea ferată Ocniţa şi la 215 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 693 de oameni. Prima atestare documentară a satului Bălcăuţi datează din ianuarie 1469, cînd Ştefan cel Mare întărea lui Dima clucer jumătate din sat.
Comentarii
(0)