Slobozia Mare, district Cahul
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1436
- Populația:
- 5960 locuitori
Slobozia Mare este un sat și comună din raionul Cahul. Satul are o suprafaţă de 108.42 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 55.84 km. Slobozia Mare este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 39 km de orașul Cahul și la 205 km de Chișinău. Satul Slobozia Mare a fost menționat documentar în anul 1436.
[top]Populaţia
Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 5960 de oameni, dintre care 48.54% - bărbaţi și 51.46% - femei. Structura etnică a populaţiei în cadrul satului: 99.04% – moldoveni, 0.34% – ucraineni, 0.23% – ruşi, 0.08% – găgăuzi, 0.08% – bulgari, 0.18% – ţigani, 0.03% – alte etnii. În satul Slobozia Mare au fost înregistrate 1778 de gospodării casnice la recensămîntul din anul 2004, iar mărimea medie a unei gospodării era de 3.3 persoane.
[top]Istoria localitaţii
Satul Slobozia Mare a fost menționat documentar în anul 1436. A avut mai multe denumiri: Fîntîna Mare, Bubuiogi, Sărăieni, apoi Sobozia. La 1436 așezarea a fost atestată documentar ca ,,Satul de la Fîntîna Mare”. În domnia lui Ştefan cel Mare satul a ajuns în proprietatea panului Mihail Stăngaciu. Mai tîrziu satul ajunge în posesia logofătului Toader Bubuiog, care îl donează mănăstirii Humor. La începutul secolului XIX, coloniștii veniți de la sud de Dunăre se împrăștie prin sudul Basaabiei ajungînd și la Fîntîna Mare, unde formează colonia Slobozia cu 52 de suflete, conform unor documente din epocă. Primii colonişti s-au aşezat în cele şapte ,,săraie” din vale părasite de către turci. Şi astăzi această parte a satului se mai numeşte Sărăieni. Datorită coloniștilor care s-au stabilit în sat și faptului că ei beneficiau de numeroase scutiri fiscale, așezarea a luat numele de Slobozia Mare.
[top]Monumente istorice
Biserica din satul Slobozia Mare s-a construit în anul 1871, în formă de cruce şi la fiecare din cele patru extremităţi se înălţau cîte patru coloane. Era cea mai mare și mai frumoasă biserică dintre Reni şi Cahul. Clopotniţa bisericii avea cinci clopote: trei clopote mari şi două mici. Clopotele mari erau lovite pe rînd, cele mici simultan; sunetul produs de aceste clopote ca o adevarată orchestră se auzea pana la Galaţi. În 1960 autoritățile sovietice au demolat biserica.
[top]Personalități
Gheorghe Mare – membru al Sfatului Ţării Eugen Grebenicov – fizician matematician, astronom, profesor universitar şi academician
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1905
- Populația:
- 273 locuitori
Congazcicul de Jos este un sat din cadrul comunei Congazcicul de Sus, UTA Găgăuzia. Localitatea se află la distanța de 5 km de municipiul Comrat și la 105 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 273 de oameni. Satul Congazcicul de Jos a fost întemeiat în anul 1905.
Comments
(0)Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.