23 june 2024, 07:50 views 38800
Materiale din compartiment: All news |

Slobozia Mare, district Cahul

Statut:
Sat
Prima atestare:
1436
Populația:
5960 locuitori

Slobozia Mare este un sat și comună din raionul Cahul. Satul are o suprafaţă de 108.42 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 55.84 km. Slobozia Mare este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 39 km de orașul Cahul și la 205 km de Chișinău. Satul Slobozia Mare a fost menționat documentar în anul 1436.

[top]Populaţia

Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 5960 de oameni, dintre care 48.54% - bărbaţi și 51.46% - femei. Structura etnică a populaţiei în cadrul satului: 99.04% – moldoveni, 0.34% – ucraineni, 0.23% – ruşi, 0.08% – găgăuzi, 0.08% – bulgari, 0.18% – ţigani, 0.03% – alte etnii. În satul Slobozia Mare au fost înregistrate 1778 de gospodării casnice la recensămîntul din anul 2004, iar mărimea medie a unei gospodării era de 3.3 persoane.

[top]Istoria localitaţii

Satul Slobozia Mare a fost menționat documentar în anul 1436. A avut mai multe denumiri: Fîntîna Mare, Bubuiogi, Sărăieni, apoi Sobozia. La 1436 așezarea a fost atestată documentar ca ,,Satul de la Fîntîna Mare”. În domnia lui Ştefan cel Mare satul a ajuns în proprietatea panului Mihail Stăngaciu. Mai tîrziu satul ajunge în posesia logofătului Toader Bubuiog, care îl donează mănăstirii Humor. La începutul secolului XIX, coloniștii veniți de la sud de Dunăre se împrăștie prin sudul Basaabiei ajungînd și la Fîntîna Mare, unde formează colonia Slobozia cu 52 de suflete, conform unor documente din epocă. Primii colonişti s-au aşezat în cele şapte ,,săraie” din vale părasite de către turci. Şi astăzi această parte a satului se mai numeşte Sărăieni. Datorită coloniștilor care s-au stabilit în sat și faptului că ei beneficiau de numeroase scutiri fiscale, așezarea a luat numele de Slobozia Mare.

[top]Monumente istorice

Biserica din satul Slobozia Mare s-a construit în anul 1871, în formă de cruce şi la fiecare din cele patru extremităţi se înălţau cîte patru coloane. Era cea mai mare și mai frumoasă biserică dintre Reni şi Cahul. Clopotniţa bisericii avea cinci clopote: trei clopote mari şi două mici. Clopotele mari erau lovite pe rînd, cele mici simultan; sunetul produs de aceste clopote ca o adevarată orchestră se auzea pana la Galaţi. În 1960 autoritățile sovietice au demolat biserica.

[top]Personalități

Gheorghe Mare – membru al Sfatului Ţării Eugen Grebenicov – fizician matematician, astronom, profesor universitar şi academician

Comments

 (0)
Aici puteţi lăsa comentariul/opinia proprie cu privire la noutate prezentată pe pagina.
Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1928
Populația:
118 locuitori

Frunzăuca este un sat din cadrul comunei Hrușca din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Camenca și la 176 km de Chișinău. Populaţia satului Frunzăuca alcătuia 118 oameni în anul 2011. Satul Frunzăuca a fost înființat în anul 1928.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.