Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
26 octombrie 2023, 17:00 Natura şi turismul views 18421
26 octombrie 2023, 17:00 Natura şi turismul views 18421

Parcul orașului Edineț (Slideshow)



Istoria Parcului „Vasile Alecsandri" din orașul Edineț începe din anul 1963. El este situat în raza orașului și reprezintă o compoziție dendrologico-peisagistică unică. Parcul se întinde pe o suprafață de 44,5 hectare și este alcătuit dintr-un complex de ansambluri de plante de pădure și parc, de caruseluri și bazine acvatice, fiind o adevărată și inconfundabilă oază pentru odihnă și activități cultural-educaționale. Parcul se înscrie foarte bine în arhitectura orașului, constituind un fel de barieră verde care separă autostrada de centură de restul orașului, fapt care îi conferă o importanță și mai mare.

Vara, în zilele de odihnă și de sărbătoare, în parc, de regulă, era foarte aglomerat, oamenii veneau aici la odihnă, pe scena Teatrului de Vară evoluau diverse colective, erau organizate expoziții, tîrguri, concursuri, concerte. În plus, complexul de caruseluri pentru copii nu le permitea micuților vizitatori ai acestui parc să se plictisească. Tirul, terenul de dans, stadionul, sala de sport, piscina și multe altele erau în așteptarea acelora care-și doreau să se relaxeze, să se distreze sau să facă sport. Iubitorii de animale puteau să se bucure admirîndu-i pe frații noștri mai mici, pentru ei era prevăzută o zonă specială, în anumite perioade de timp aici erau mai mult de 40 de specii de animale și păsări.

La timpul său, deschiderea Insulei de Poveste a fost un eveniment însemnat, căci insula era cu adevărat fabuloasă: cu propriile poduri, sculpturi și havuzuri, un acvariu de o frumusețe incredibilă cu o varietate mare de specii de pești.

Fără supravegherea permanentă a parcului și fără efectuarea lucrărilor necesare de îngrijire el și-a pierdut cea mai mare parte din frumusețile sale. Au fost distruse aproape toate construcțiile inginerești, s-a înrăutățit starea bazinelor acvatice și, în consecință, au pierit multe păsări și animale. Autoritățile orășenești au făcut tot posibilul pentru a menține parcul, dar în situația creată banii nu erau suficienți nici chiar pentru a-i menține funcționarea.

În anul 2010, municipiul Edineț a cîștigat un grant de 2,5 milioane de lei pentru reabilitarea și reconstrucția parcului. De asemenea, au fost alocate 500 mii lei din buget.

Către începutul anului 2011 au fost organizate lucrări de curățare a zonelor malurilor bazinelor acvatice, dar și de reparație capitală a acvariului, au fost restaurate, de asemenea, scările care duc spre Memorialul "Mama îndoliată". Au fost reparate și renovate havuzurile și statuile, gardurile, cetatea situată pe insulă, podul peste lac. A fost trasă lumina, au fost instalate urne și bănci. Acum, terenul de sport arată ca nou, iar pe una din aleile parcului au apărut caruseluri viu colorate pentru copii.

Parcul este deosebit de pitoresc și foarte bine planificat. El dispune de o cascadă din trei lacuri, peste care sînt aruncate poduri cu decor metalic ajur. Zona cu havuzuri şi statui, situată în centrul parcului arată foarte ademenitor. Vizitarea acestui loc îţi lasă o impresie de neuitat. Foarte frumoasă este şi aşa-numita Insulă de Poveste, situată la mijlocul unui lac. Cu toate acestea, reconstrucţia ei nu a fost încă finalizată. Sălciile plîngătoare situate pe malurile lacurilor, care ating practic cu crengile sale apa, fac ca locul acesta să fie unul cu totul special. Parcul este frumos, în orice anotimp, frumuseţea lui impresionează, mai ales, primăvara şi toamna tîrziu.

Am fost martori ai lucrărilor de renovare a parcului şi am fost uimiţi de cît de repede au fost realizate acestea, s-a lucrat practic 24 de ore pe zi, inclusiv şi în zilele de odihnă. Ca rezultat, pe parcursul a mai puţin de un an parcul s-a schimbat radical, devenind mult mai frumos. Îndrăznim să spunem, că acesta este unul dintre cele mai bune parcuri urbane din ţară şi să ne bucurăm pentru locuitorii orașului Edineţ, care au primit un asemenea cadou.

În acest videoclip scurt am încercat să vă arătăm cele mai frumoase locuri ale acestui parc uimitor, de la începutul renovării acestuia în anul 2010 și pînă în anul 2013, cînd au fost realizate 85% din lucrările planificate. Sperăm că în prezent parcul și-a redobîndit, în sfîrșit, aspectul original de la începuturi.

Sursa: moldovenii.md

Cuvinte cheie:

parc , natura , calatorie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1442
Populația:
3044 locuitori

Mileşti este un sat şi comună din raionul Nisporeni. Mileşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Nisporeni și la 95 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3044 de oameni. Satul Mileşti a fost menționat documentar în anul 1442.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.