18 octombrie 2010, 12:56 views 26379

Friptură ţărănească

Varianta a I-a.

Ingrediente:

  • 400 g carne de vită,
  • 200 g de şuncă sau costiţă afumată,
  • 6-8 ciuperci proaspete,
  • 2 linguri unt,
  • 3-4 cepe,
  • 8-10 cartofi,
  • 4 linguri margarina,
  • 3-4 linguri vin,
  • 2 linguri verdeaţă tăiată,
  • sare,
  • condimente,
  • 3-4 căţei de usturoi.

Mod de preparare:

Carnea se spală, se usucă, se taie bucăţele, se bate, se sărează, se piperează, apoi se prăjeşte. Şunca sau costiţa afumată se taie bucăţele, se unge cu muştar şi se prăjeşte uşor. Ciupercile proaspete (shampignons) se taie şi se prăjesc cu unt şi ceapă. Tăiaţi cartofii felii mărunte (cartofii noi mărunţi se pun întregi) şi prăjiţi-i.
Carnea, şunca afumată, ciupercile şi cartofii se pun într-o oală mică sau într-un ceaun mic, se toarnă bulionul şi vinul, se adaugă verdeaţa tăiată, foile de dafin, piperul boabe se macină, se acoperă cu  un capac şi se dau la cuptor pentru 1 oră. Dacă doriţi puteţi adăuga usturoi pisat.

Varianta a II-a.

Ingrediente:

  • 600-700 g carne de vită,
  • 8-10 cartofi,
  • 4 morcovi,
  • 2-3 cepe,
  • 1-2 ardei graşi,
  • 3-4 roşii sau 2 linguri pastă de roşii,
  • 2 linguri ulei,
  • 2 linguri vin roşu sec,
  • 3-4 căţei de usturoi,
  • 1 lingură verdeaţă tocată,
  • sare,
  • piper negru măcinat.

Mod de preparare:

Carnea se taie astfel ca la o porţie să revină cîte 2-3 bucăţi de carne. Apoi carnea se presară cu sare şi piper şi se rumeneşte. Legumele se taie feliuţe şi se rumenesc. Carnea şi legumele se pun în ulcele, se acoperă cu bulion, se adaugă pireu de roşii, sare, condimente şi se înăbuşă cu capac la cuptor. Apoi cînd e gata se adaugă vinul. Friptura se serveşte presărată cu verdeaţa şi usturoiul pisat. Separat se servesc legume proaspete sau murături.

 

Preparat culinar pregatit la restaurantul „La Taifas”
bucatar-sef Dorofeeva Ala
or. Chisinau, Bucuresti, 67

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1419
Populația:
8469 mii locuitori
Logo

Otaci este un oraş în raionul Ocniţa, Republica Moldova. Amplasat în nord-estul republicii, pe malul drept al rîului Nistru, la hotar cu Ucraina,  oraşul Otaci este situat la o distanţă de 260 km de Chișinău. Conform datelor recensăm]ntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 8469 locuitori. Otaci este o veche localitate moldovenească, Stînca Vămii, din 1419 aici fiinţînd o vamă. 

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.