Carne de porc împănată cu legume şi înăbuşită
Ingrediente:
- 1 kg carne de porc (jambon sau piept),
- 2 morcovi,
- 1 rădăcină pătrunjel,
- ½ rădăcină de țelină,
- 3-4 cepe,
- 1-2 căţei de usturoi,
- 2 ardei graşi,
- 3 linguri ulei sau untură topită,
- 1 lingură făină de grîu,
- 1 lingură pastă de roşii sau 2-3 roşii,
- 1 lingură unt,
- 6-8 ciuperci proaspete (mînătărci sau shampignons),
- ¼ pahar vin,
- sare,
- piper negru măcinat,
- 1 lingură verdeaţă tăiată.
Mod de preparare:
Carnea se spală, se usucă şi se curăţă de pieliţe şi tendoane. De-a lungul fibrelor se fac tăieturi şi se împănează cu legume (morcovi, pătrunjel şi usturoi), tăiate druguleţi. Carnea împănată se sărează, se pipărează şi se prăjeşte într-un ceaun cu untură pînă se rumeneşte. Ceapa, rădăcinile şi ardeii se taie măşcat, se prăjesc împreună cu carnea. Se adaugă apă sau bulion (2/3 de la volumul cărnii), pastă de roşii, se sărează. Se înăbuşă cu capac la foc încet pînă este gata. Se prepară un sos din zeama care s-a format la înăbuşirea cărnii.
Prepararea sosului:
Varianta 1: Se scot din ceaun legumele înăbuşite şi se mărunţesc în blender sau se dau prin sită, se adaugă făina prăjită şi diluată cu bulion, vinul fiert şi zeama lăsată de carne. Se fierbe pînă scade.
Varianta 2: Ciupercile se taie şi se prăjesc. Se adaugă ceapă prăjită, roşiile curăţate de pieliţă, de seminţe şi tăiate cuburi mici, se toarnă vin alb sec, se amestecă şi se încălzeşte, apoi se adaugă sosul preparat ca în varianta 1 şi se fierbe 5-10 minute. La urmă se adaugă unt şi verdeaţă.
Carnea se serveşte tăiată felii, de-a curmezişul. Sosul fierbinte se serveşte separat.
Preparat culinar pregatit la restaurantul „Novas”
bucatar-sef Carapostol Alexandr
mun. Chisinau, or. Singera str. Aerogarii, 31
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1915
- Populația:
- 3279 locuitori