Emanuel Giani Rosetti

Emanuel Giani Rosetti a domnit în Moldova în perioada iulie 1788 – martie 1789.

S-a născut la Constantinopol și era fiul Eufrosinei Rosetti și al unui preot Ioan Geani, originar din Mitilene (insula Lesbos). A fost căsătorit cu Ralița, sora lui Grigore III Ghica cu care a avut o fiică, Smaranda.

Pînă a ajunge domn a ocupat mai multe dregătorii: serdar de Chișinău (1755), vel serdar (1756), spătar și capuchehaia al domnitorului Scarlat Grigore Ghica (1757), vel postelnic (1760), spătar și serdar de Orhei (1765).

În contextul războiului ruso-turc din 1787-1791, Emanuel Giani-Rosetti, împotriva voinței lui este numit de sultan domn în Moldova. În iulie el ajunge în Moldova și are sarcina ca împreună cu Nicolae Mavrogheni, domnul Valahiei, cu turcii și tătarii să-i alunge pe austrieci și ruși. Cheamă țara la arme în iunie 1788, dar nu este ascultat. Totuși participă la cîteva lupte din vara anului 1788. Ulterior este trimis la Galați să organizeze apărarea orașului de ruși. Apreciind situația la fața locului își dă seama că garnizoana turcă nu va putea apăra orașul în fața armatei lui Rumeanțev. Avînd o bogată experiență politică și fiind un spirit clarvăzător înțelege că cauza otomanilor este pierdută.

În cursul unei nopți de martie Emanuel Giani-Rosetti fuge însoțit de doar cîteva persoane din tabăra de la Galați la feldmareșalul Rumeanțev. Acesta îl primește cu onoare, îi este stabilită reședința la Herson și o pensie de 6 000 ruble anual. A murit în 1789 și este înmormântat lîngă catedrala din Herson. Pe piatra funerară a domnitorului, a fost inserată inscripția însoțită de o coroană și un blazon: „Serenisimului prinț moldovean Emanuel Rosetti, mort la Herson la 1789".

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1607
Populația:
192 locuitori

Zolonceni este un sat din cadrul oraşului Criuleni, raionul Criuleni. Localitatea se află la distanța de 3 km de orașul Criuleni și la 46 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 192 de locuitori. Satul Zolonceni a fost menționat documentar în anul 1607.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.