Materiale din compartiment: Photo gallery |

Scarlat Ghica

Scarlat Ghica, a domnit în Moldova în perioada: 2 martie 1757 - 7 august 1758. Era fiul lui Grigore II Ghica și fratele lui Matei Ghica. Nu a fost lipsit de bune intenții, find chiar mai dotat cu spirit de inițiativă decît fratele său Matei Ghica. Astfel, și-a înreptat atenția asupraa două probleme: ameliorarea administrației și acordarea de slujbe în mare număr spre a satisface boierimea indigenă și cea de origine greacă. Domnul venise pe tron însoțit de numeroși greci, sumele îndatorate pentru pbținerea domniei erau considerabile. Banii trebuiau recuperați și Scarlat Ghica urcă dările, reintroduce văcăritul sib o formă mărită.

Cresc nemulțumirile astfel încît Poarta este nevoită s-l mute pe tronul Valahiei în august 1758, mutarea care a fost condiționată de plata unei mari sume de bani: un milion de piaștri.

A făcut numerose danii mănăstirilor de la Muntele Athos (Lavra, Xiropotamu, Xenofon și Rusicon). A murit ca domnitor la 2 decembrie 1766 și este înmormîntat în biserica Sfîntul Spiridon Nou (București).

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1495
Populația:
2483 locuitori

Hîrtopul Mare este un sat şi comună din raionul Criuleni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Hîrtopul Mic și Hîrtopul Mare. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Criuleni și la 31 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2483 de oameni. Satul Hîrtopul Mare a fost menționat documentar în anul 1495.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.