09 aprilie 2013, 11:59 views 58006

Mănăstirea Zăbriceni


Foto: moldova.org

Mănăstirea "Naşterea Domnului” din satul Zăbriceni, a luat fiinţă pe data de 4 august 1999, în ziua de pomenire a Sfîntului Mucenic Foca, fiind amplasată pe teritoriul fostului sanatoriu de odihnă şi tratament “Albinuţa”. Aici s-a stabilit un grup de 8 fraţi, în frunte cu egumenul Damian, stareţul schitului “Sf. Mc. Vichentie şi Dorimedont” dependent de Mănăstirea Noul Neamţ, Chiţcani.

Pe lîngă Mănăstire, cu binecuvîntarea şi străduinţa Prea Sfinţitului Episcop Dorimedont, a fost înfiinţat Liceul Teologic de băieţi “Sfîntului Sfinţit Mucenic Foca”, care şi-a început activitatea în septembrie 1999. Seminarul are deja şase promoţii cu circa 200 de absolvenţi.

În anul 2004 pe teritoriul Mănăstirii s-a înfiinţat Facultatea de Teologie Pastorală din Edineţ - o instituţie superioară de învăţămînt.  Biblioteca teologică a facultății este cea mai mare din Moldova cu peste 12.000 de cărţi şi peste 60.000 de volume în format electronic. Şcolile teologice au şi un site pe internet unde este găzduită şi pagina Mănăstirii.

În  anul 2005 a fost adusă de la un atelier de pictură din România o icoană deosebit de frumoasă care a primit numele de Icoana “Maicii Domnului de la Zăbriceni”.

În martie 2007 s-a definitivat proiectul pentru construirea unui complex bisericesc, format dintr-un sobor şi două paraclise alăturate. Obştea monahală este alcătuită din 11 persoane.

În 2007, Seminarul Teologic Liceal, cu binecuvîntarea Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova a fost reorganizat şi a primit numele "Episcopul Dorimedont", în cinstea fondatorului lui. Elevii Seminarului Teologic Liceal de la Zăbriceni primesc studii liceal complete de profil umanist, precum şi un curs primar de teologie.

Absolvenţilor care susţin cu succes examenele de Bacalaureat şi cele teologice li se eliberează două diplome: una de Bacalaureat şi alta teologică. Studiile la Seminar sînt de 3 ani. Directorul Seminarului este arhimandritul Damian (Burlacu), stareţul Mănăstirii "Naşterea Domnului" din Zăbriceni.

 

Mănăstirea Zăbriceni - album foto

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1864
Populația:
1064 locuitori

Văratic este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Văratic este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 40 km de orașul Ialoveni și la 43 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1064 de oameni. Satul Văratic a fost menționat documentar în anul 1864.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.