23 ianuarie 2013, 11:53 views 10254
Materiale din compartiment: Galeria foto |

Însemnele vexilare derivate din drapelul de Stat

Drapelul Armatei Naţionale

Pînă la adoptarea unor însemne vexilare distincte, Drapelul de Stat exercită funcţiile Drapelului Naţional al Republicii Moldova, cumulînd calităţile de Drapel Civil, Drapel de Stat şi Drapel de Război.

În calitate de Drapel Civil al Republicii Moldova, Drapelul de Stat poate fi arborat de persoanele fizice la domiciliu sau la reşedinţa lor, precum şi de persoanele juridice înregistrate oficial în Republica Moldova la sediile lor, cu respectarea prezentei legi.

Pavilionul Naţional al Republicii Moldova

Pînă la adoptarea unor însemne vexilare distincte, Drapelul de Stat exercită funcţiile Pavilionului Naţional al Republicii Moldova, cumulînd calităţile de Pavilion Civil, Pavilion de Stat şi Pavilion de Război.

Arborarea pavilioanelor Republicii Moldova se face în conformitate cu uzanţele internaţionale şi cutumele marine şi fluviale.

Drapelul de luptă al unităţii militare a Forţelor Armate ale Republicii Moldova

Drapelul de luptă al unităţilor militare, structurilor, subdiviziunilor şi instituţiilor Forţelor Armate ale Republicii Moldova reprezintă o pînză de mătase dreptunghiulară (825x1650 mm), reluînd pe faţă compoziţia Drapelului de Stat şi purtînd deasupra stemei, în semicerc, strigătul de arme stabilit, iar pe verso – compoziţia Drapelului de Stat în oglindă şi avînd deasupra şi de dedesubtul stemei legendele ce indică apartenenţa drapelului. Pînza are pe perimetru franjuri de aur, exceptînd latura de la lance care este fie prevăzută cu un manşon de îmbrăcare pe hampă, fie festonată cu fir de aur şi înzestrată cu elemente de prindere de catarg. Pe colţurile batantului sînt prinşi cîte un ciucure de aur. Hampa de drapel are lungimea de 2500 mm şi este dotată cu vîrf standard pentru hampele drapelelor instituţiilor de stat ale Republicii Moldova.

Drapelul de luptă se acordă prin decretul Preşedintelui Republicii Moldova.

Regulamentele drapelelor de luptă pentru componentele Forţelor Armate ale Republicii Moldova se aprobă prin decrete ale Preşedintelui Republicii Moldova.

Stindardul Preşedintelui Republicii Moldova

Stindardul Preşedintelui Republicii Moldova reprezintă o pînză pătrată de purpură, avînd în mijloc Stema de Stat a Republicii Moldova, a cărei acvilă este de aur, şi avînd bordură componată din pătrate de 1/9 h, în culorile naţionale ale Republicii Moldova, în formula albastru-galben-roşu-galben.

Originalul Stindardului Preşedintelui Republicii Moldova se înmînează Preşedintelui la ceremonia de învestire în funcţie şi se păstrează în biroul său de serviciu.

Duplicate şi copii ale Stindardului Preşedintelui Republicii Moldova se arborează pe Palatul Preşedintelui din Chişinău, pe alte reşedinţe prezidenţiale pe timpul aflării sale în aceste incinte şi se instalează pe mijloacele de transport ale Preşedintelui.

Regulamentul Stindardului Preşedintelui Republicii Moldova se aprobă prin decretul Preşedintelui Republicii Moldova, cu avizul Comisiei Naţionale de Heraldică.

Stindardul Preşedintelui Parlamentului Republicii Moldova

Stindardul Preşedintelui Parlamentului Republicii Moldova reprezintă o pînză pătrată, roşie, avînd în mijloc Stema de Stat a Republicii Moldova, a cărei acvilă este de aur, şi avînd bordură componată din pătrate de 1/9 h, în culorile naţionale ale Republicii Moldova, în formula albastru-galben-roşu-galben.

Originalul Stindardului Preşedintelui Parlamentului Republicii Moldova se păstrează în biroul său de serviciu.

Duplicate şi copii ale Stindardului Preşedintelui Parlamentului Republicii Moldova se arborează pe reşedinţele oficiale ale Preşedintelui Parlamentului Republicii Moldova pe timpul aflării sale în aceste incinte şi se instalează pe mijloacele de transport ale acestuia.

Regulamentul Stindardului Preşedintelui Parlamentului Republicii Moldova se aprobă prin hotărîre a Parlamentului, cu avizul Comisiei Naţionale de Heraldică.

Stindardul Prim-ministrului Republicii Moldova

Stindardul Prim-ministrului Republicii Moldova reprezintă o pînză pătrată, albastră, avînd în mijloc Stema de Stat a Republicii Moldova, a cărei acvilă este de aur, şi avînd bordură componată din pătrate de 1/9 h, în culorile naţionale ale Republicii Moldova, în formula albastru-galben-roşu-galben.

Originalul Stindardului Prim-ministrului Republicii Moldova se păstrează în biroul său de serviciu.

Duplicate şi copii ale Stindardului Prim-ministrului Republicii Moldova se arborează pe reşedinţele oficiale ale Prim-ministrului Republicii Moldova pe timpul aflării sale în aceste incinte şi se instalează pe mijloacele de transport ale acestuia.

Regulamentul Stindardului Prim-ministrului Republicii Moldova se aprobă prin hotărîre de Guvern, cu avizul Comisiei Naţionale de Heraldică.

Stindardul ministrului apărării al Republicii Moldova

Stindardul ministrului apărării al Republicii Moldova se aprobă prin decretul Preşedintelui Republicii Moldova, cu avizul Comisiei Naţionale de Heraldică.

Regulamentul Stindardului ministrului apărării al Republicii Moldova se aprobă prin decret al Preşedintelui Republicii Moldova, cu avizul Comisiei Naţionale de Heraldică.

Pînă la adoptarea Stindardului ministrului apărării al Republicii Moldova, în calitate de stindard de funcţie al ministrului apărării se va folosi Drapelul de Stat.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1577
Populația:
1359 locuitori

Zahoreni este un sat şi comună din raionul Orhei. Zahoreni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Orhei și la 65 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1359 de oameni. Satul Zahoreni a fost menționat documentar în anul 1577.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.