22 iunie 2024, 17:56 views 26330

Zahoreni, raionul Orhei

Statut:
Sat
Prima atestare:
1577
Populația:
1359 locuitori

Zahoreni este un sat şi comună din raionul Orhei. Satul are o suprafaţă de circa 2.02 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 8.40 km. Zahoreni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Orhei și la 65 km de Chișinău. Satul Zahoreni a fost menționat documentar în anul 1577.

[în sus]Populația

Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1359 de oameni, dintre care 51.14% - bărbaţi și 48.86% - femei. Structura etnică a populaţiei în cadrul satului: 99.26% - moldoveni, 0.59% - ucraineni, 0.15% - ruşi.

În satul Zahoreni au fost înregistrate 414 de gospodării casnice la recensămîntul din anul 2004, iar mărimea medie a unei gospodării era de 3.3 persoane.

[în sus]Istoria localitații

Satul Zahoreni a fost menționat documentar în anul 1577. Legenda spune că era un ţăran Zahorneanu şi un boier Roşcovschii. Şi Zahorneanu şi-a făcut bordei pe moşia lui Roşcovschii. Boierul a venit şi a stricat bordeiul. Zahorneanu și-a făcut bordei  în altă parte, dar boierul din nou i-a dat  foc la bordei. La rîndul său Zahorneanu i-a dat foc la moşia boierului.  A venit boierul a doua zi și s-a priceput cine a făcut-o. Din una, din alta s-au luat ei la bătaie. Zahorneanu era mai zdravăn. L-a apucat pe boier de beregată şi-i spune :

Dai o  sută  de hectare – scapi, nu dai , te gîtui aici pe loc!

Acela de frică i-a dat o sută de hectare  şi  Zahorneanu a rămas pe moşia aceasta. Şi de atunci satul poartă denumirea  Zahoreni,  fiindcă s-a făcut satul pe moşia lui Zahorneanu.

Comentarii

 (0)
Aici puteţi lăsa comentariul/opinia proprie cu privire la noutatea prezentată pe pagină.
Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1497
Populația:
3285 locuitori

Măcăreşti este un sat şi comună din raionul Ungheni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Frăsineşti și Măcăreşti. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Ungheni și la 98 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3285 de oameni. Satul Măcărești a fost menționat documentar în anul 1497.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.