15 octombrie 2010, 12:56 views 18137

Şalău cu mujdei

Ingrediente:

•    1 kg şalău,
•    1/5 praz,
•    1 rădăcină pătrunjel,
•    1/3 rădăcină ţelină,
•    4-5 linguri de vin alb sec,
•    1 pahar bulion,
•    2 linguri ulei,
•    4 linguri mujdei,
•    sare,
•    piper negru măcinat,
•    foi de dafin,
•    sare de lămîie sau zeamă de lămîie.

Mod de preparare:

Peştele se curăţă, se taie bucăţi, se sărează, se stropeşte cu ulei, cu zeamă de lămîie sau cu acid citric diluat cu apă şi se lasă pentru 15-20 minute. Prazul şi rădăcinile se taie fidea, se pun în ceaun, se toarnă 1 pahar de bulion şi se fierb 10-15 minute, apoi peste legume se pun bucăţile de şalău, se toarnă vinul, se adaugă sare, piper şi foi de dafin, se acoperă cu  un capac şi se fierbe la foc slab pînă este gata (vreo 15 minute).
Astfel pot fi pregătite şi alte specii de peşte (crap, calcan etc.).

Şalăul se serveşte cu mujdei, ca garnitură la mămăligă, cartofi fierţi, roşii proaspete.

 

Preparat culinar pregatit la restaurantul „Sala de aur”
bucatar-sef Lazarev Vasilii
or. Chisinau, str. Ghidighici, 1/2
 

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1613
Populația:
2253 locuitori

Văratic este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Văratic este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la 27 km de orașul Rîșcani și la 207 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2253 de oameni. Satul Văratic a fost menționat documentar în anul 1613.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.