Şalău „Basarabia”
Ingrediente:
• 600 g de fileu de şalău,
• 2 linguri de făină de grîu,
• 1/3 pahar de ulei vegetal,
• 6-8 cartofi,
• 1 pahar de brînză nesărată dată prin răzătoare (sau caşcaval),
• sare,
• piper negru măcinat.
Pentru sos:
• 4 linguri de unt,
• 2 linguri de făină de grîu,
• 1 pahar de smîntînă,
• sare.
Mod de preparare:
Cartofii gata, curăţaţi se fierb, se taie rondele cu grosimea de 0,5-0,7 cm. Fileul de şalău se spală se usucă, se taie bucăţi nu prea mari, se sară, se piperează, se trece prin făină, se prăjeşte în tigaia cu ulei încins pînă la culoarea aurie. Într-o tavă de copt, unsă cu ulei vegetal se pune un strat de cartofi, apoi un strat de peşte prăjit, se toarnă sosul deasupra, se presară cu brînza dată prin răzătoare şi se dă la cuptor la temperatura de 170-180 de grade timp de 5-7 minute.
Prepararea sosului: se prăjeşte făina în unt mestecînd continuu pînă ce culoarea făinii devine crem, turnaţi smîntîna, amestecaţi bine ca să nu se formeze cocoloaşe. A se adăuga sarea şi a se aduce la fierbere.
Preparat culinar pregatit la restaurantul „Basarabia”
bucatar-sef Lupu Veronica
or. Chisinau, str. Kiev, 16/1
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1610
- Populația:
- 959 locuitori
Redi-Cereşnovăţ este un sat şi comună din raionul Soroca. Redi-Cereşnovăţ este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, la distanța de 18 km de orașul Soroca și la 146 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 959 de oameni. Satul Redi-Cereşnovăţ a fost menționat documentar în anul 1610.