Civilizaţia Chinei Antice
Civilizaţia Chinei Antice s-a constituit în mileniile V–III î.Hr. pe cursul mijlociu al rîului Huanghe şi timp îndelungat s-a dezvoltat în condiţii de relativă izolare.
Epoca dinastiei Shang cuprinde perioada 1711–1066 î.Hr. Apărută în partea nord-vestică a Chinei, această civilizaţie atinge în ultima ei epocă maxima strălucire. În această perioadă apare scrierea, un monument important al căreia este Marea Regulă, care cuprindea cunoştinţe din diverse domenii: juridic, agrar, religios etc.
Prăbuşirea dinastiei Shang a fost determinată de revolta tribului Zhou la hotarele de nord-vest ale statului. Ca urmare a fost organizat un stat care a dăinuit aproape opt secole (1066–249 î.Hr.). Epoca dinastiei Zhou a asigurat progrese importante ale agriculturii, vieţii urbane, meşteşugurilor, comerţului şi culturii.
În ultimii 260 de ani de existenţă a sa statul Zhou a intrat într-o perioadă de declin şi descompunere, situaţie de care a profitat puternicul stat Qin, aflat în extremitatea de vest a Chinei. În 221 î.Hr., asumîndu-şi titlul de împărat, Qin Shihuangdi fondează dinastia Qin, de la care vine şi numele de China. Împăratul Qin Shihuangdi a asigurat prin forţă unitatea statului şi a realizat o serie de reforme.
Regimul despotic al suveranilor Qin a provocat o mare răscoală ţărănească însoţită de rebeliuni locale şi anarhie în provincii. Izbucneşte un război civil, în urma căruia dinastia s-a prăbuşit. Căpetenia răsculaţilor, generalul Liu Bang, a inaugurat o nouă dinastie – Han, care va domni pînă în 220 d.Hr. Împăraţii Han şi-au extins dominaţia asupra Indochinei, Coreei şi Turkestanului şi au respins atacurile hunilor. Tulburările sociale interne, intrigile de la palat au dus la căderea acestei dinastii. Ulterior China s-a destrămat în mai multe state. Pe ruinele Imperiului Han în secolul al III-lea se înalţă trei state de sine stătătoare – Wei, Şu şi U. Începe epoca celor Trei Regate. Elementul de continuitate dintre antichitate şi evul mediu în China a fost mult mai pronunţat decît în alte zone, factorul unificator fiind tradiţia, un semn distinctiv al civilizaţiei chineze.
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Oraș
- Prima atestare:
- 1837
- Populația:
- 2090 locuitori
Mărculeşti este un oraş în raionul Floreşti, Republica Moldova. Amplasat în partea de nord a republicii, pe malul stîng al Răutului, oraşul Mărculeşti este situat la o distanţă de 137 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 2090 locuitori. Localitatea a fost fondată în anul 1837.