Alexandru I Mavrocordat

Alexandru I Deliberiu Mavrocordat a domnit în Moldova în perioada: iunie 1782 – ianuarie 1785. Era fiul lui Constantin Mavrocordat și a fost numit în locul lui Constantin Moruzi, fiind protejat de ruși. Porecla de "Deliberiu" vine de la "Deli-bei" care înseamnă "Prințul nebun". Era caracterizat de contemporani ca „un tînăr nu lipsit de calități, avînd o doză de extravaganță, din care cauză turcii îi spuneau Deli-bei".

În domnia sa consulii străini tot mai activ se implică în politica internă a țării. Alexandru Mavrocordat a reglementat activitatea comercială, introducînd măsuri protecționiste pentru piața locală. Astfel, prinhrisovul din 1783 domnul îi impunea pe străini să-și vîndă marfa cu ridicata, cu excepția produselor alimentare. Pe lîngă cele 3% stabilite anterior, negustorii străini urmau să deie un leu din fiecare 100 către breasal negustorilor. Se interzicea și vînzarea mărfurilor de contrabandă. La insistența consulului austriac a acordat în 1784 privilegii negustorilor austrieci.

Contemporanii povesteau că pentru a urmări cum se îndeplinesc reglementările emise, Alexandru Mavrocordat Deli-bei ieşea incognito în tîrgul Ieşilor, iar pitarul găsit că vindea cu lipsă era ţintuit cu urechea într-un cui, la stîlp, unde rămânea şi cîte o zi întreagă în văzul mulţimii de gură-cască.

Ca urmare a intrigilor consulilor rus și austriac,dar și din cauza că a permis importul rachiului din Polonia, lucru interzis de turci, Alexandru Mavrocordat Deli-bei intră în dizgrația otomanilor. Alexandru Mavrocordat Deli-bei a fost detronat în ianuarie 1785, fiind înlocuit cu vărul său, Alexandru Mavrocordat Firaris. Deli-bei moare la Constantinopol la 8 aprilie 1812.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1429-1463
Populația:
0 locuitori

Zahorna este un sat din cadrul comunei Chițcani, raionul Căuşeni. Localitatea se află la distanța de 31 km de orașul Căușeni și la 82 km de Chișinău. Satul Zahorna a fost menționat documentar între anii 1429 - 1463.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.